České prodeje osobních aut jsou pod evropským průměrem

Škoda Auto

Škoda Auto Zdroj: ctk

Česká republika loni i přes pětinový meziroční růst prodejů zaostávala v počtu registrovaných nových osobních aut na obyvatele. S 2196 prodanými vozy na sto tisíc lidí jí patřilo až 17. místo v Evropě. Průměr celého kontinentu byl 2728 vozů na sto tisíc obyvatel.

První místo v žebříčku obsadilo Lucembursko s 8455 vozů na sto tisíc obyvatel, před Belgií (4472) a Islandem (4263). V kategorii lehkých užitkových aut patřilo Česku až 22. místo.

„Zatímco v kategorii nových autobusů a nákladních vozidel patří český trh v daném srovnání do první evropské desítky, u osobních a malých užitkových automobilů je počet prvních registrací vztažený na počet obyvatel pod celkovým průměrem zemí EU a EFTA,“ uvedl Antonín Šípek ze Sdružení automobilového průmyslu.

V počtu zaregistrovaných nových autobusů na milion obyvatel patřilo Česku sedmé místo se 128 vozidly. Evropský průměr přitom byl 81 nových autobusů na milion obyvatel. V kategorii nákladních aut tuzemský trh s 1020 vozy na milion obyvatel obsadil čtvrté místo v Evropě.