Česko láká další automobilku, mohla by to být Tesla

Elektromobil Tesla

Elektromobil Tesla Zdroj: Tesla Motors

Tesla Motors - kalifornský výrobce elektromobilů, který za poslední rok zažil nebývalý růst - zvažuje závod v Evropě. Tuzemská vládní agentura CzechInvest, se prý snaží přilákat Teslu do České republiky. Informoval o tom server idnes.cz s tím, že obě strany se zatím k celé věci vyjadřují velmi opatrně.

„O zájmu společnosti Tesla Motors realizovat investici v Evropě víme, pečlivě monitorujeme její aktivity a v USA vyvíjíme nezbytné kroky pro získání případné investice,“ cituje server Adélu Tomíčkovou, mluvčí CzechInvestu. „Jedná se o velice citlivý projekt,“ dodala.

Sama Tesla Motors nechce svoji expanzi do Evropy a případné jednání s českými úřady komentovat. „Nemáme k tomu teď žádný komentář,“ prohlásil mluvčí americké automobilky Patrick Jones.

Pokud by došlo k uskutečnění zatím předběžných plánů, Tesla by v Česku doplnila současné čtyři závody na výrobu osobních aut - dva má Škoda Auto, jeden TPCA v Kolíně a jeden korejský Hyundai v Nošovicích.

Expanze Tesla Motors pokračuje

Tesla Motors má za sebou úspěšný rok. Jak nedávno uvedl šéf firmy Elon Musk, firma prý rozšiřuje výrobu na 35 tisíc aut za rok. Přestože je výrobce čiště elektrických automobilů zatím záležitostí především pro bohaté zákazníky, začíná se prosazovat na prvních evropských trzích. Například norský automobilový trh Model S úplně ovládl, když překonal v prodejích všechny modely ostatních značek.

Americký výrobce elektrických vozů začal nabízet svůj Model S také v Číně. Kvůli sporu o obchodní značku však automobilka zatím nedala tomuto vozu čínský název. Důvod je prostý: čínský název „Tche S' La“ si již v roce 2006 zaregistroval místní podnikatel, který se odmítá obchodní značky vzdát.

Akcie Tesla Motors vyrostly za rok 2013 několikanásobně. Dosáhly rekordu vysoko přes 190 dolarů za kus. Na podzim však zažila hodnota cenných papírů strmý pád po sériích požárů vozů Model S.

Vývoj akcií Tesla Motors od začátku roku 2013Vývoj akcií Tesla Motors od začátku roku 2013Vývoj akcií Tesla Motors od začátku roku 2013 | Yahoo Finance

Nejhledanější automobilová značka na internetu
Podle výzkumu společnosti Google byla v roce 2013 Tesla Motors nejčastěji zadávanou automobilovou značkou ve vyhledávačích ve Spojených státech. Zároveň s tím se meziročně Tesla stala internetovým skokanem roku.

David Klimeš: ČSSD křísí sen o silném CzechInvestu