Česko může získat výrobu odminovače Božena, Slováci zvažují stěhování

Systém Božena

Systém Božena Zdroj: CC: (CC BY-SA 3.0) /Pibwl/wikimedia.org

Společnost Way Industries, výrobce známého odminovacího systému Božena, prý zvažuje přesun výroby ze Slovenska do České republiky, což by v tuzemsku přineslo stovky pracovních míst. Firma ani agentura CzechInvest informaci nechtějí komentovat.

Do nespecifikované lokality v České republice by se mohla přestěhovat kompletní výroba odminovacího systému Božena. Znamenalo by to vytvoření přibližně 300 pracovních míst. „O probíhajících jednáních s investory nemůžeme zveřejňovat žádné podrobnosti. Své služby a podporu CzechInvest nabízí každému investorovi,“ řekla pro TASR mluvčí agentury CzechInvest Petra Menclová.

Podobně se vyjádřil i mluvčí Way Industries Peter Benčurik. „V současném stádiu se k strategickým firemním plánům nebudeme vyjadřovat,“ uvedl Benčurik. Stěhování výroby ze Slovenska by však logiku dávalo. Firma má totiž s továrnou ve městě Krupiná samé problémy. Po tom, co neuspěla se žádostí o státní pomoc, propustila více než sto lidí. V polovině září se tam navíc uskutečnila další stávka zaměstnanců, kteří žádali doplacení slíbených prémií.

Systém funguje v 25 zemích světa

Odminovací systém Božena je nejznámějším slovenským zbrojařským výrobkem. V současnosti Boženu využívá při svých misích doma i v zahraničí více než 25 zemí světa. Historicky se jí v Krupině vyrobilo téměř 200 kusů. Mezi nejvýznamnější zákazníky patří Angola, Srí Lanka, Polsko, Irák, Etiopie, Chorvatsko, Jižní Afrika a Afghánistán.

Loni byl na trh uveden i nový model Božena Riot, který slouží k potlačování občanských nepokojů. Objednaly si ho zejména bezpečnostní složky z arabských zemí.

Společnost Way Industries vznikla v roce 2009. Výrobní portfolio tvoří smykem řízené nakladače, ocelové konstrukce, odminovací a bezpečnostní systémy. Současným 100 procentním akcionářem je společnost Sitno slovenského exministra hospodářství Ľudovíta Černáka.

Některé zbraně si máme zajistit sami