Český Chemoproject postaví ve Švédsku továrnu za 4,1 miliardy

Chemička (ilustrační foto)

Chemička (ilustrační foto) Zdroj: ctk

Česká společnost Chemoproject Nitrogen získala kontrakt na stavbu továrny na kyselinu dusičnou ve švédském Köpingu za 150 milionů eur (4,1 miliardy korun). Výrobní závod vybuduje pro norský koncern Yara, který je největším světovým výrobcem hnojiv.

Česká firma kontrakt dostala v konkurenci španělské Espindesy nebo německé společnosti ThyssenKrupp. Pro Chemoproject to bude desátá továrna na kyselinu dusičnou za posledních deset let, v Köpingu se bude vyrábět 685 tun denně. Napsaly to dnes Hospodářské noviny (HN).

Úspěchu podle deníku pomohl i vstup švýcarské společnosti Casale do Chemoprojectu. Casale loni koupila v české firmě 60procentní podíl a nedávno také převzala od rakouské společnosti Borealis balík technologií pro výrobu a úpravu dusičnanů a fosfátů.

Kyselina dusičná je základní surovinou pro výrobu dusíkatých hnojiv, jejichž je norská Yara největším producentem. Je také světovou jedničkou ve výrobě čpavku. V roce 2013 utržila Yara v přepočtu zhruba 275 miliard korun, vyrábí v 17 zemích a zaměstnává téměř 10 tisíc lidí.