Český letecký průmysl loni zvýšil obrat o 15 procent na 11,9 miliardy

Aero Vodochody úspěšně zalétlo novou verzi vojenského letounu L-39NG

Aero Vodochody úspěšně zalétlo novou verzi vojenského letounu L-39NG Zdroj: Aero Vodochody

Obrat firem sdružených ve Svazu českého leteckého průmyslu se loni zvýšil o téměř 15 procent na 11,9 miliardy korun. Z toho export tvořil 10,5 miliardy korun. Uvedli to zástupci svazu během oslav 20 let od založení firmy LA composite. Společnost LA composite, která dodává kompozitní díly a podsestavy pro letadla Airbus a vrtulníky Agusta-Westland, loni zvýšila prodej o 18 procent. Tržby činily 185 milionů korun a zisk osm milionů korun.

V leteckém průmyslu ve světě dochází k přirozenému meziročnímu růstu o zhruba deset až 12 procent. „Nové dopravní letouny obou největších světových výrobců spotřebovaly významnou část celosvětové kapacity kompozitních dílů, což ve spojení s přirozeným meziročním růstem bude znamenat jejich nedostatek v nadcházejících letech. Pro nás i další české firmy je to výzva a příležitost k dalšímu rozvoji,“ uvedl majoritní vlastník společnosti LA composite Zbyněk Zavadil.

V souvislosti s růstem zakázek se v minulém roce zvýšil i počet zaměstnanců v leteckém průmyslu v ČR o 14 procent. Právě kvůli nedostatku technicky kvalifikovaných lidí na trhu práce v Česku chtějí členové svazu apelovat na orgány státní správy, které mají vliv na strategii rozvoje a směrování školství.

V souvislosti s růstem zakázek se v minulém roce zvýšil i počet zaměstnanců v letecké výrobě v ČR o 14 procent na 4777. Právě kvůli nedostatku technicky kvalifikovaných lidí na trhu práce v Česku chtějí členové svazu apelovat na orgány státní správy, které mají vliv na strategii rozvoje a směrování školství.

Firma LA composite byla založena v srpnu 1995 jako společný podnik firem Letov a ATG. ATG později získala i podíl Letovu, a stala se tak výhradním vlastníkem. Firma LA composite je tradičním výrobcem kompozitních dílů a podsestav letecké techniky. Od roku 2002 má ve svém výrobním programu speciální kompozitní podsestavy sloužící jako protipožární ochrana nákladových dveří pro dopravní letouny rodiny Airbus. Vývoz společnosti v posledních letech činí v průměru více než 95 procent její produkce.

Byznys story: Bez pražskéh ovýrobce Latecoere by Airbusy nelétaly