Český výrobce ventilů se vrací na Ukrajinu. Čeká konec konfliktu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Bilfinger SE, Flickr.com (CC-BY-ND 2.0)

Společnost ABO valve, která vyrábí armatury a uzavírací a zpětné klapky pro průmyslové použití v energetice, vodním hospodářství či farmacii, loni navzdory pokračujícímu ozbrojenému konfliktu obnovila pobočku na Ukrajině. Firma chce po skončení bojů na Ukrajině získat nové zakázky, jelikož vzroste poptávka po armaturách, řekl jednatel firmy ABO valve Miroslav Študent.

Pobočka ABO valve byla otevřena v Dněpropetrovsku. „My jsme tam vždy prodávali zajímavé objemy zboží a bereme to jako určitou investici do budoucna. Věřím, že konflikt ustoupí, a tak vyčkáváme. Až začne poválečná obnova, a při té jsou armatury vždy potřeba, budeme na místě první,“ uvedl Študent.

ABO valve zároveň pokračuje v expanzi na Blízkém východě, kde loni otevřela pobočku v Bahrajnu. V předchozích letech založila pobočky na Slovensku, v Rusku, Singapuru a Číně, kde se snaží konkurovat lokálním výrobcům armatur.

Firmě ABO valve, která patří do mezinárodní skupiny Siwatec Group, předloni vzrostly tržby ze 169 milionů korun v roce 2012 na 197 milionů korun. Čistý zisk ABO valve se zvýšil z 11,4 milionu korun v roce 2012 na 17 milionů korun. Společnost v roce 2013 zaměstnávala v průměru 64 lidí. Uzavírací a zpětné klapky pro průmyslové použití firma vyváží do více než 50 zemí. Loňské výsledky zatím nezveřejnila.

Letos ABO valve investuje téměř 40 milionů korun do rozšíření výrobních kapacit v podnikovém areálu v Olomouci-Chomoutově. Část peněz získá z evropských dotací. Společnost díky tomu přijme několik nových pracovníků.