Čeští investoři koupili polskou textilku

Stradom

Stradom Zdroj: Stradom

Investiční skupina slezského podnikatele Rudolfa Bochenka BR Group koupila v Polsku textilní společnost Stradom. O akvizici továrny na tkaniny a polypropylenové příze informoval polský portál Wyborcza.

Továrna v jihopolské Čenstochové funguje již od konce 19. století a je jednou z mála společností, která přežila i divokou transformaci a privatizaci na začátku 90. let.

V prvních měsících se chce nový majitel soustředit především na upevnění finanční situace firmy, dalším krokem má být práce na portfoliu. „Chceme znovu získat dřívější pozice na trhu,“ řekl pro Wyborczu nový ředitel továrny Karel Pavlíček, podle kterého vidí firma šanci hlavně v produkce geotextilií.

Posledního podílu v Stradomu se stát zbavil v roce 2014, od té doby patřil do polského investičního fondu, který se snažil o restrukturalizaci firmy po problémech, do kterých se dostala ještě před finanční krizí.

Právě špatné finanční situace čeští investoři využili, hodnotu akvizice však polský deník nezmiňuje. Česká BR Group tak využila znalosti firmy, která vycházela z předchozí spolupráce obou společností. BR Group totiž v minulosti koupila například výrobce lan Lanex, do portfolia patří také producent obalů Conrop.

V minulosti se skupina BR Group zajímala například také o mošnovskou leteckou opravnu Job Air Technic, kterou však koupil podnikatel Jaroslav Strnad.