Polsko chystá sloučení dvou svých největších rafinerií

PKN Orlen

PKN Orlen Zdroj: profimedia.cz

Největší polská rafinérská společnost PKN Orlen podepsala dohodu s ministerstvem státního pokladu o koupi nejméně 53 procent akcií konkurenční rafinerie Grupa Lotos. V obou společnostech vlastní podíl stát. Vyplývá to z prohlášení PKN Orlen, která je majitelem českého Unipetrolu. Žádné další detaily, včetně finančních, nebyly zveřejněny.

"27. února byla podepsána předběžná smlouva mezi PKN Orlen a ministerstvem státního pokladu týkající se převzetí kapitálové kontroly v Grupa Lotos (firmou) PKN Orlen," uvádí se v prohlášení.

Cílem spojení je vytvoření silné, integrované společnosti schopné lépe konkurovat na mezinárodní úrovni a odolné vůči kolísání trhu. PKN Orlen odhaduje, že z formálních důvodů bude převzetí trvat zhruba rok. Je potřeba vypracovat transakční model, postup a detailní pravidla převzetí. Transakci musí také schválit firmy a antimonopolní úřady.

PKN Orlen podle svých internetových stránek provozuje šest rafinerií a síť téměř 2700 čerpacích stanic v Polsku, České republice, Německu a Litvě. Má 22 tisíc zaměstnanců. Stát ve firmě s tržní kapitalizací zhruba 40 miliard zlotých (243,7 miliardy korun) vlastní podíl 27,52 procent.

PKN Orlen před nedávnem oznámila, že uspěla se svou nabídkou na odkup menšinových podílů v tuzemské firmě Unipetrol. Podíl PKN v Unipetrolu stoupne na více než 94 procent z dosavadních zhruba 63 procent. Akcie Unipetrolu tak mohou být staženy z obchodování na pražské burze.