Čeští nábytkáři založili ve Vietnamu firmu na podporu exportu

Výroba nábytku v české továrně americké firmy Steelcase

Výroba nábytku v české továrně americké firmy Steelcase Zdroj: ctk

Klastr českých nábytkářů založil společnost CIC - Czech Industry Company, která členským firmám pomůže s podporou exportu a zjednoduší obchod ve Vietnamu i jinde v jihovýchodní Asii. Oznámil to předseda klastru Radek Brychta. V plném provozu bude CIC od března tohoto roku, sídlí v Hanoji.

CIC se má stát skutečnou konkurenční výhodou pro české firmy. Podle Brychty to potvrdí každý, kdo zná velkou byrokratickou náročnost pro vstup zahraničních firem do této oblasti.

„Všem zájemcům ne pouze o vietnamský trh, ale i trhy dalších zemí sdružených v organizaci ASEAN (Brunej, Filipíny, Indonésie, Kambodža, Laos, Malajsie, Myanmar, Singapur, Thajsko) vzniká možnost využít naši strukturu pro navázáni kontaktů i k dokončení obchodů, výrobních kooperací, k transferu technologií a podobně,“ uvedl.

Podle ředitele CIC Aleše Písaříka je celý tento region v odlišné fázi hospodářského cyklu, než je Evropa. „Zatímco my stagnujeme, jihovýchodní Asie zažívá hospodářský boom,“ doplnil Písařík. Prosadit se lze podle něj pouze vysoce kvalitní a sofistikovanou produkcí, ne jen v oblasti nábytku, ale v mnoha dalších tradičních i nových odvětvích českého průmyslu či ve vyspělých službách.

Klastr českých nábytkářů vznikl v roce 2006 a od té doby investoval do podpory exportu, výzkum a inovací členských podniků 210 milionů korun. Jde o největší tuzemský klastr se zaměřením na nábytkářský a dřevozpracující průmysl a interiérovou tvorbu.