Čeští nábytkáři zastavili propad díky vývozu

Vítěz soutěže Nábytek roku 2012, křeslo od společnosti Dýhy Večeřa

Vítěz soutěže Nábytek roku 2012, křeslo od společnosti Dýhy Večeřa Zdroj: ctk

Přestože poklesla výstavba bytů a Češi šetří na zařízení svých domovů, tuzemští výrobci nábytku si nestěžují. „Český nábytkářský průmysl si stojí relativně dobře,“ uvedl prezident Asociace českých nábytkářů Martin Čudka. Podle statistik asociace se loni tuzemským firmám podařilo zastavit propad z předchozích let. Hodnota produkce se meziročně zvýšila o tři procenta na 35,12 miliardy korun. Důvodem byl nárůst exportu, který meziročně stoupl ze 14,9 na téměř 15,2 miliardy korun.

Hlavním zahraničním odbytištěm je pro české nábytkáře německý trh. Za ním následují Slovensko, Francie a Rakousko. Loni téměř dvojnásobně narostl vývoz do Ruska, který dosáhl objemu přes půl miliardy korun. Na export jdou hlavně jednotlivé komponenty, kovový a lékařský nábytek. Naopak v zahraničí klesá zájem o české obývací stěny a zařízení pokojů.

Domácí poptávka vzbuzuje méně optimismu. Spotřeba nábytku podle údajů asociace loni mírně klesla o tři procenta na 31,07 miliardy korun. „Zahraniční řetězce si stále drží u českých zákazníků dobré renomé,“ konstatoval tajemník asociace Tomáš Lukeš. Tuzemští výrobci proto sázejí na náročnější klientelu. „Bude se vyvíjet skupina zákazníků, kteří budou žádat něco jiného, než mají stovky a tisíce domácností a kanceláří,“ míní Lukeš.

Právě výrobci kancelářského nábytku si stěžují nejvíc. „V porovnání s rokem 2008 se trh propadl o 40 až 45 procent. Meziroční pokles v období 2010 a 2011 odhadujeme mezi pěti až osmi procenty,“ řekl generální ředitel nábytkářské firmy Techo Jiří Kejval. Nábytkáře také znepokojuje, že loni začal mírně stoupat dovoz. Nejvíc dováženého nábytku v Česku pochází z Polska, Německa a Číny. „Je pravděpodobné, že minimálně z Číny bude dovoz dál růst,“ dodal Lukeš. Zatím se čínské zboží podílí na tuzemské spotřebě nábytku zhruba šesti procenty.

Nábytkářský průmysl loni zmírnil vlnu propouštění z předchozích let. Ve výrobě nábytku pracovalo v Česku 27 tisíc lidí, přičemž došlo k meziročnímu poklesu zaměstnanosti o tři procenta. Ještě v roce 2007 sektor zaměstnával 38 tisíc lidí.