ČEZ: Bez státní podpory bude dostavba Temelína zmařena

Temelín, ilustrační foto

Temelín, ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

„Bez státních záruk nebudeme stavět,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Pavel Cyrani, ředitel společnosti ČEZ pro strategii. Podle něj by tak nebyla dostavba Temelína možná.

Polostátní energetický gigant ČEZ čeká na výsledek koaličních jednání o vytvoření nové vlády. Ta má schválit novou energetickou strategii. „Bez této strategie nemůže vedení společnosti ČEZ činit žádná dalekosáhlá rozhodnutí,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Cyrani.

Ten již koncem října pro server E15.cz uvedl, že předvolební vyjádření některých politiků, že na cenovou garanci pro Temelín nepřistoupí vnímá tak, že politické strany chtějí jistotu, že se elektrárna vyplatí. A proti odmítání podpory se vymezil: „Dostavba Temelína se musí srovnávat s dostupnými alternativami pro rok 2030 a která z nich je pro Česko nejvýhodnější. Nelze srovnávat dnešní cenu elektřiny s cenou v roce 2030. Mimochodem Státní energetická koncepce to dělá. Pro rok 2030 předpokládá nárůst z obnovitelných zdrojů ve zhruba stejné výši jako nárůst výroby z jádra. Musí se totiž nahradit výpadek těžby a výroby z hnědého uhlí a pokrýt nárůst spotřeby, který nebude nulový,“ uvedl Cyrani. Pokud se ČEZ k dostavbě Temelína rozhodne, má na výběr společnosti, která dostavbu zrealizuje čas do roku 2015.

Ministerstvo průmyslu a obchodu však stále počítá s tím, že zákon, který má prosadit garanci výkupních cen elektřiny pro všechny větší nízkouhlíkaté zdroje, tedy i jadernou elektrárnu Temelín, předloží na jaře příštího roku. Na zpracování normy stále pracuje. Garancí výkupních cen elektřiny podmiňuje společnost ČEZ dostavbu jaderné elektrárny.

Jak nakonec zákon dopadne, rozhodne až nová vláda. Pro dostavbu Temelína je většina politických stran, které uspěly ve volbách. Každá má ale jinou představu, jak by se měla stavba za 200 až 300 miliard korun financovat.

„V Evropě se nyní podporuje stavba všech typů elektráren, od obnovitelných, uhelných a plynových v Německu, jaderných v Británii. Žádnou elektrárnu bez podpory nelze v Evropě postavit, a pokud Státní energetická koncepce počítá do budoucna ve stejné míře s obnovitelnými a jadernými zdroji, pak musí vytvořit i podmínky pro tyto elektrárny,“ sdělil serveru E15.czmluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Vývoj ceny akcií společnosti ČEZ za uplynulých pět let

Graf 5. 12. 2013.Graf 5. 12. 2013.|nosek.mn@gmail.com

Jiří Šťastný: Bez dostavby Temelína budeme muset nakupovat v zahraničí