ČEZ se kloní k prodeji Dětmarovic firmě Gascontrol

Elektrárna Dětmarovice

Elektrárna Dětmarovice Zdroj: Profimedia.cz

Energetická společnost ČEZ se kloní k tomu, že prodá svou černouhelnou elektrárnu Dětmarovice havířovské společnosti Gascontrol. Dnes to na svých internetových stránkách uvedl týdeník Ekonom, podle kterého Gascontrol za elektrárnu nabízí 1,6 miliardy korun. Znalecký posudek pro ČEZ elektrárnu loni ocenil na 1,35 miliardy korun.

ČEZ původně nabízel Dětmarovice k prodeji v rámci připravované dohody o narovnání s Evropskou komisí, která vyšetřovala údajné zneužívání dominantního postavení ČEZ na trhu výroby elektřiny. V konečném textu dohody se ale Dětmarovice neobjevily, protože ve sporu s EK šlo o hnědouhelné elektrárny. ČEZ nakonec spor ukončil prodejem elektrárny Chvaletice Litvínovské uhelné.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš však už dříve letos uvedl, že i přes vyřazení Dětmarovic z dohody o narovnání prodej této elektrárny nevylučuje, pokud by nabídka byla výhodná. O Dětmarovice se ucházely tři společnosti, kromě Gascontrolu ještě skupina BXR a Energetický a průmyslový holding (EPH).

Podle Ekonomu vnímá vedení ČEZ nabídku Gascontrolu jako zajímavou. „Z pohledu ČEZ je to výhodný obchod. Ale pokud přijde někdo jiný a nabídne nám víc, tak to vezmeme v úvahu. Rozhodně však elektrárnu neprodáme skupině EPH za cenu, kterou dnes nabízí,“ řekl týdeníku Beneš.

Ostatní zájemci o Dětmarovice podle Ekonomu nabídli za elektrárnu méně než miliardu korun.

Gascontrol nicméně ještě musí získat dostatečně velký úvěr pro koupi elektrárny. Společnost je poměrně malá, předloni vykázala konsolidované tržby 2,3 miliardy korun a čistý zisk 178 milionů korun.

S Tykačem jsme si kolem krku nepadli