ČEZ v Albánii přišel o licenci, hrozí arbitráž

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas lazek, Mlada fronta

Anabáze českého gigantu ČEZ v Albánii nejspíše skončí mezinárodní arbitráží. Albánský regulační úřad se totiž dnes rozhodl odebrat ČEZu licenci na distribuci elektřiny. Vyvrcholily tak dlouhodobé spory - Albánci si stěžují, že jim ČEZ dluží a neinvestuje do sítě, ČEZ se naopak v zemi dlouhodobě potýká se špatnou platební morálkou odběratelů. Obě strany tak nejspíše čeká mezinárodní arbitráž.

ČEZ se loni s albánskými úřady dostal do sporu kvůli údajným dluhům. V prosinci albánská vláda ČEZ obvinila, že jí dluží miliardu dolarů (cca 19 miliard korun) na škodách, které v Albánii údajně firma způsobila.

Společnost CEZ Shpërndarje v listopadu kvůli neplatičům odpojila od sítě státní vodárny, aby je přinutila zaplatit dluhy za dodávky elektřiny, které činily 38 milionů eur (960 milionů korun). Soud v Tiraně ale firmě nakázal, aby vodárny opět připojila. ČEZ v reakci na rozhodnutí uvedl, že se hodlá svého podílu v CEZ Shpërndarje zbavit.

Albánská vláda pak úder vrátila a prohlásila, že hodlá zabránit firmě ČEZ, aby podíl v albánské distribuční divizi CEZ Shpërndarje prodala. Zároveň přišla s tvrzením, že jí ČEZ dluží zhruba miliardu dolarů (19 miliard korun). To energetický gigant striktně odmítl.

Podle ČEZu je postup albánských úřadů v rozporu s tamními zákony a společnost podá proti rozhodnutí formální protest. Zároveň ČEZ podnikne kroky k zahájení mezinárodní arbitráže. Podle mluvčí firmy Barbory Půlpánové ztrácí ČEZ tímto rozhodnutím svá akcionářská práva v albánském distributorovi. „Společnost ČEZ s tímto postupem, kdy o fungování společnosti svévolně rozhoduje pouze regulační orgán, zásadně nesouhlasí a považuje ho za neslučitelný nejen s jakýmikoliv evropskými normami, ale i s albánskými zákony. Bezprostředně proto podá žalobu a uvědomí albánskou vládu o svém záměru zahájit arbitrážní řízení,“ uvedla Půlpánová.

Vývoj provozního zisku ČEZ v Albánii:Vývoj provozního výsledku ČEZ v AlbániiVývoj provozního výsledku ČEZ v Albánii | CEZ

Okamžitý odchod ČEZu z Albánie by podle ratingové společnosti Moody's pro firmu znamenal ztrátu téměř 200 milionů eur (cca pět miliard korun). Agentura ale také upozornila, že by ČEZ odchodem na druhou stranu zamezil dalším ztrátám a ochránil tak budoucí příjmy.

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009, když za zhruba 102 milionů eur (asi 2,6 miliardy korun v dnešním kurzu) koupila 76 procent v tamním distributorovi. Loni se ale dostala do problémů, když státní regulátor téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma CEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele.

ČEZ v Albánii:

Únor 2007 ČEZ začal do Albánie přes Srbsko zkušebně dodávat elektřinu nakoupenou na maďarském trhu.
Počátek června 2008 Albánská vláda přizvala ČEZ do tendru na kontrolní podíl v domácím distributorovi elektřiny. Nabídku dostaly také italský energetický koncern Enel a rakouské firmy EVN a Energie Steiermark.
29. září 2008 ČEZ vyhrál tendr na převzetí 76procentního podílu v distribuční společnosti Operatori i Sistemit te Shperndarjes (OSSH). ČEZ nabídl 102 milionů eur (zhruba 2,5 miliardy Kč). Nabídka Enelu měla údajně technické nedostatky a Rakušané se ze soutěže stáhli.
11. března 2009 Albánská vláda podepsala se společností ČEZ smlouvu o prodeji podílu v OSSH. Koncem dubna prodej schválil albánský parlament. V roce 2010 byla zprivatizovaná společnost přejmenována na CEZ Shpërndarje.
6. května 2009 Světová banka oznámila, že schválila fond ve výši 60 milionů eur, který bude sloužit jako částečná záruka rizik při prodeji albánského distributora koncernu ČEZ.
4. července 2011 ČEZ podepsal úvěrovou smlouvu ve výši 100 milionů eur s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj a Mezinárodní finanční korporací na modernizaci a rozšíření distribuční sítě v Albánii.
Leden 2012 Společnost CEZ Shpërndarje začala vykazovat ztrátu. Stalo se tak poté, co albánský regulátor zvýšil ceny elektřiny u státem ovládaného výrobce elektřiny o 91 procent, aniž by to distributor mohl promítnout do ceny pro koncové zákazníky. Společnosti CEZ Shpërndarje navíc hrozilo, že bude muset platit pokuty, které jí udělily albánské úřady.
13. února 2012 Server BalkanInsight napsal, že ČEZ v Albánii čelí vyšetřování kvůli údajným podvodům a účetním machinacím. Server s odvoláním na úřad albánského generálního prokurátora uvedl, že CEZ Shpërndarje účtovala fiktivní pokuty a faktury, aby následně mohla obhájit zvýšení cen elektřiny.
16. dubna 2012 Premiér Petr Nečas mluvil během návštěvy Albánie o situaci s albánským předsedou vlády Salim Berishou.
30. října 2012 Představitelé ČEZ při setkání s albánským premiérem zmínili možnost odchodu společnosti ze země.
16. listopadu 2012 CEZ Shpërndarje odpojila od elektřiny kvůli vysokým dluhům vodárny v Tiraně a dalších 31 oblastech.
17. listopadu 2012 Soud v Tiraně firmě CEZ Shpërndarje nařídil obnovit dodávky proudu vodárnám. Albánský energetický regulátor zároveň zahájil proces odebrání licence firmě.
20. listopadu 2012 ČEZ oznámil, že kvůli situaci v Albánii vznesl žádost o náhradu škody ze záruky, které mu poskytla Světová banka.
17. prosince 2012 ČEZ oznámil, že divizi CEZ Shpërndarje prodá.
19. prosince 2012 Albánská vláda uvedla, že hodlá firmě ČEZ zabránit v tom, aby prodala podíl v albánské distribuční divizi CEZ Shpërndarje. Zároveň oznámila, že ČEZ dluží Albánii na škodách zhruba jednu miliardu USD (19 miliard Kč). ČEZ však o výši svého údajného dluhu vyjádřil pochybnosti, protože podle něj albánská vláda české firmě nevysvětlila, z jakých položek se částka skládá.
10. ledna 2013 Albánské úřady oznámily, že odeberou do konce ledna licenci energetické firmě CEZ Shpërndarje, kterou provozuje ČEZ.
21. ledna 2013 Albánský regulační úřad rozhodl odebrat firmě ČEZ licenci na distribuci elektřiny. Firma podle úřadu nezajistila dovoz elektřiny a neinvestovala do rozvodné sítě.