ČEZ získá od EU více než miliardu korun na snížení emisí

ilustrační foto

ilustrační foto

Elektrárenská společnost ČEZ a její dceřiné podniky Severočeské doly a Teplárna Trmice získají dotace ve výši jedna a čtvrt miliardy korun od Evropské unie. Dalších 222 milionů dostanou od státu, který musí evropské dotační programy podporovat. Píšou to dnešní Lidové noviny (LN). ČEZ dotace použije ke snížení emisí škodlivin v severních Čechách a na Ostravsku. Proti dotacím pro nejziskovější českou společnost protestují ekologičtí aktivisté.

Společnost ČEZ v lednu uspěla při přidělování dotací z operačního programu Životní prostředí, kde se rozdělovalo 1,5 miliardy korun. „Vzhledem k lokalitám, kde se dotace čerpají, jde zcela jasně o naplnění primárního zájmu poskytovatele dotací, tedy o urychlené a maximální snížení emisí s cílem zvýšené ochrany obyvatel v okolí zdrojů znečištění,“ řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

LN připomínají, že díky evropské dotaci může společnost dát méně svých peněz do snížení emisí oxidu dusíku z elektráren Počerady, Mělník, Dětmarovice a Tisová i z teplárny v Trmicích. Další peníze budou směřovat do snížení prašnosti provozů Severočeských dolů, které ČEZ ovládá.

Přečtěte si rozhovor s šéfem ČEZ Danielem Benešem:

Proti dotacím pro ČEZ protestují ekologičtí aktivisté. „To vše se děje v situaci, kdy čím dál víc obyčejných lidí končí kvůli vládním škrtům na sociálním dně. Miliardy na dotace pro nejbohatší českou firmu nakonec ministři vždycky někde zázračně najdou,“ uvedl Jan Rovenský z české kanceláře Greenpeace. Pode něj evropské dotace paradoxně přispějí jen k prodloužení životnosti neekologických a zastaralých uhelných elektráren.

Příspěvek z veřejných peněz získají podle listu i další velké a ziskové podniky, například ArcelorMittal Ostrava, Elektrárny Opatovice nebo teplárenská skupina Dalkia. Klára Sutlovičová z Centra pro dopravu a energetiku upozornila, že ČEZ i další velcí znečišťovatelé dostanou podporu dvakrát. Právě na tyto investice totiž získají od roku 2013 část přídělu emisních povolenek zdarma.