ČEZ získal téměř padesát miliard zpět ze zahraničních investic

Budova ČEZ v Praze

Budova ČEZ v Praze Zdroj: Tomas Novak, Euro

Daniel Beneš
Elektrárna Počerady
ČEZ
Vodní elektrárna Orlík
Vodní elektrárna Orlík
6
Fotogalerie

Na začátku tisíciletí zahájila skupina ČEZ svou spanilou investiční jízdu, a to zejména na Balkáně. Investice dosáhly výše 2,9 miliardy eur, přičemž z této sumy se již vrátilo do republiky již 1,9 miliardy (49,5 miliardy korun). Současná investiční pozice je tak ve výši jedné miliardy eur.

Skupina ČEZ vyčíslila svou účast v prezentaci pro investory z letošního září. Zmíněné údaje nezahrnují větrné parky v Rumunsku a investice do obnovitelných zdrojů v západní Evropě. Z uvedených čísel vyplývá, že se energetickému koncernu vrátily nazpět dvě koruny ze tří, které v zahraničí proinvestoval.

„ČEZ naprostou většinu majetku v zahraničí nadále vlastní, což je hodnota, která bude přinášet ČEZ zisk, nebo dojde k jejímu prodeji,“ uvádí mluvčí ČEZ Roman Gazdík a dodává: „Zahraničí generuje v posledních osmi letech stabilně osm až čtrnáct procent provozního zisku skupiny ČEZ.“

Snížit objem investic v cizině může i probíhající prodej bulharských distribučních společností a elektrárny v bulharské Varně. Podle bulharského listu 24 časa se první nabídky pohybují mezi 120 až 250 miliony eur. Nejvyšší nabídku podala tepelná elektrárna Bobov dol. I ta je však výrazně nižší než částka, za niž ČEZ distribuční firmy nakupoval.

Energetický kolos proto vyjádřil s nabídkami nespokojenost a vyzval zájemce, aby je upravili. S upravenou nabídkou již přispěchala tuzemská energetická skupina Energo-Pro, která svou nabídku zvýšila.

„Zároveň nabízená cena převyšuje původní investice ČEZ do bulharské distribuce,“ uvedla v této souvislosti mluvčí Energo-Pro Hana Hikelová. ČEZ distribuční firmy v Bulharsku koupil za 281,5 milionu eur.

Energo-Pro naopak nemá podle Hikelové zájem o elektrárnu ve Varně. Ta v současnosti stojí a je investicí, která ČEZ skutečně nevyšla. Do energetického zdroje investovala polostátní skupina přes 300 milionů eur.