ČEZ získal v Rumunsku velkého zákazníka, dodává elektřinu automobilce Dacia

Automobilka Dacia v rumunském Mioveni

Automobilka Dacia v rumunském Mioveni Zdroj: Profimedia.cz

Rumunská dceřiná firma energetického gigantu ČEZ začala dodávat elektřinu automobilce Dacia, která je podle tržeb největším podnikem v Rumunsku a vytváří tři procenta tamního hrubého domácího produktu. Distribuční společnost ČEZ Vanzare uspěla v tendru automobilky a získala roční kontrakt v hodnotě 11 milionů eur, což je téměř 300 milionů korun.

„Ve výběrovém řízení rumunská prodejní společnost ČEZ porazila šest dalších dodavatelů a nahradila tak v dodávkách konkurenční firmu Tinmar. Jedná se o první spolupráci ČEZ s Dacií,“ vysvětlila pro E15.cz mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Podle ní ČEZ Vanzare uzavřela smlouvu na dodávky elektřiny s mateřskou firmou Dacie, což je Group Renault Romania, pro období od 1. července 2016 do konce června příštího roku. „Dacia s hlavním sídlem v Mioveni má odhadovanou roční spotřebu 304 GWh,“ dodala Půlpánová.

Dacii se pod francouzským koncernem Renault mimořádně daří, její úspěch je založen na nabídce laciných, ale robustních modelů. Například v roce 2011 prodala 340 tisíc vozů a loni to bylo již 550 tisíc, z toho 450 tisíc vyrobila právě v rumunské továrně Mioveni, zbytek pak v Maroku.

Podnik, který vytváří osm procent rumunského exportu a zmíněná tři procenta HDP, dává včetně všech subdodavatelů práci zhruba 130 tisícům Rumunů. Jeho tržby přesahují 4,2 miliardy eur (kolem 114 miliard korun), což jej podle serveru Romania-insider.com řadí na čelo žebříčku největších rumunských společností.

Distribuční firma ČEZ Vanzare má v Rumunsku přes 1,4 milionu klientů a tržby kolem osmi miliard korun. Ovládá 13,5 procenta regulovaného trhu v zemi, její celkový tržní podíl činí osm procent. Kromě Dacie patří mezi její další velké zákazníky telekomunikační firmy Vodafone Romania a Telekom Romania Communication, banka BRD – Groupe Société Générale, dodavatel měřící techniky pro energie AEM nebo výrobce autodílů Altur.