Chemičky v Lovosicích zastavily výrobu, v Ústí běží jeden provoz

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Chemičky Lovochemie a Preol v neděli preventivně přerušily výrobu. Oznámil to Karel Hanzelka, mluvčí skupiny Agrofert Holding, do níž továrny patří. V Ústí nad Labem odstavila většinu provozů také Spolchemie, důvodem jsou nefungující čistírny odpadních vod. Běží jediný provoz, který má uzavřený výrobní cyklus, uvedla mluvčí Spolchemie Marie Logrová. Chemické závody v Ústí i Lovosicích leží blízko u Labe, jehož hladina je na třetím povodňovém stupni.

Chemické závody v Lovosicích chrání protipovodňová stěna. „V blízkosti továren je postavena mobilní stěna, která má chránit průmyslový areál před stoletou vodou,“ uvedl mluvčí. Volno má podle něj zhruba 500 zaměstnanců obou továren. Zbývajících 250 lidí se podílí na realizaci potřebných opatření.

Chemičky od neděle postupně odstavily všechny provozy, zaměstnanci pak demontovali zařízení z nejníže umístěných částí provozu, kde je největší nebezpečí zaplavení. „Byly také vyčerpány všechny nádrže s potenciálně nebezpečnými chemickými látkami, aby v případě zaplavení areálu nedošlo k ekologické havárii,“ řekl Hanzelka. Lovochemie je největším výrobcem průmyslových hnojiv v Česku, Preol předním zpracovatelem řepky a výrobcem bionafty.

Od neděle odstavuje provozy také ústecká Spolchemie. „Důvodem je to, že přestávají fungovat čistírny odpadních vod,“ řekla mluvčí Logrová. V neděli v podvečer byla podle ní odstavena ta patřící k provozům bývalé Setuzy ve čtvrti Střekov, které hrozí zaplavení vodou z Labe. Kromě jediného provozu byla zastavena i výroba v areálu Spolchemie. „Běží už jen jeden, který má uzavřený výrobní cyklus a čistírnu nepotřebuje,“ dodala mluvčí. Po zkušenostech z povodní z roku 2002 chemička vyklidila sklady a sklepy administrativní budovy, kam by se voda mohla dostat.

Podle ministerstva životního prostředí ukončila v neděli večer provoz i čistička u Chemotexu v Děčíně. „Vzhledem k přetrvávajícímu deštivému počasí došlo v nočních hodinách k naplnění zádržné kapacity a pravděpodobně od časných ranních hodin dochází k odtoku nečištěných vod do řeky,“ uvedl mluvčí MŽP Matyáš Vitík.