Chevron sníží výdaje na investice, aby měl peníze na dividendu

Ropa, ilustrační foto

Ropa, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

merický ropný koncern Chevron se rozhodl snížit výdaje na investice pro příští a přespříští rok o téměř 40 procent. Firma v době nízkých cen ropy nechce omezit výplatu dividend akcionářům. Snížení investičního rozpočtu je větší, než podnik předpokládal původně.

Ropná a plynárenská společnost nyní očekává, že v letech 2017 a 2018 utratí na těžební a další projekty každoročně 17 a 22 miliard dolarů (417 až 540 miliard korun). Ještě v říjnu firma tyto výdaje odhadovala na 20 až 24 miliard dolarů. Pro letošní rok si na investice vyčlenila 26,6 miliardy dolarů, o 24 procent méně než loni.

Těžaře po celém světě zasáhl prudký propad cen ropy, které od poloviny roku 2014 ztratily zhruba dvě třetiny hodnoty. Cenový propad je nutí omezovat aktivity a investice. Některé těžařské firmy, například ConocoPhillips, musely snížit čtvrtletní dividendu, aby propad cen ropy ustály.

V případě Chevronu či konkurenčního Exxon Mobil však drobní i velcí investoři považují dividendu téměř za posvátnou. Chevron dividendy vyplácí od roku 1926. Jen loni vyplatil podílníkům zhruba osm miliard dolarů.

„Pro naše akcionáře a management je důležité zachování a zvýšení dividend,“ uvedl podle agentury Reuters generální ředitel Chevronu John Watson.

Chevron, jehož akcie loni klesly o zhruba 14 procent, v současnosti vyplácí čtvrtletní dividendu 1,07 dolaru na akcii. Zvýšil ji naposledy v prvním čtvrtletí 2014, napsala agentura AP.