Chrysler zvýšil zisk o třetinu, prodeje rostou

Chrysler

Chrysler Zdroj: ctk/AP

Americká automobilka Chrysler Group zvýšila ve třetím čtvrtletí čistý zisk téměř o třetinu na 611 milionů dolarů (13,6 miliardy Kč). Firmě pomohl především pokračující růst prodeje. Chrysler, který je součástí skupiny Fiat Chrysler Automobiles (FCA), rovněž potvrdil odhad celoročního zisku.

Skupina FCA vznikla v říjnu, kdy Chrysler dokončil spojení s italským partnerem Fiat. Nyní se právě díky dobrým výsledkům Chrysleru vyhnula čtvrtletní ztrátě. Nad Chryslerem získal ještě začátkem letošního roku plnou kontrolu Fiat.

S akciemi FCA se 13. října začalo obchodovat na burzách v New Yorku a Miláně. Cesta ke spojení podniků ale začala už v roce 2009, kdy Chrysler za asistence americké vlády prošel bankrotovým režimem. Fiat tehdy získal kontrolu nad vedením Chrysleru a pětinový podíl v podniku, který postupně zvyšoval.

Chrysler ve třetím čtvrtletí zvýšil prodej o 18 procent na 711.000 vozů, zejména díky růstu poptávky na domácím trhu. Tržby stouply rovněž o zhruba 18 procent a dosáhly 20,7 miliardy dolarů.