Čína si objednala 150 tisíc elektromobilů, auta má dodat bývalý Saab

Rebrandovaný Saab 9-3 od skupiny NEVS

Rebrandovaný Saab 9-3 od skupiny NEVS Zdroj: Repro Autonews.com

Skupina National Electric Vehicle Sweden (NEVS), která koupila majetek zkrachovalé automobilky Saab, má obří zakázku z Číny. Tamní firma Panda New Energy si objednala dodávku 150 tisíc elektromobilů za 78 miliard juanů (12 miliard dolarů).

„Jde o strategicky důležitou spolupráci pro NEVS, a to nejen z hlediska počtu vozidel, ale jde také o důležitý krok k realizaci našich vizí a nového obchodního plánu,“ uvedl místopředseda skupiny Stefan Tilk v prohlášení.

Skupina NEVS vstoupila do Saabu v roce 2012. Loni na jaře ukončila restrukturalizaci značky, která by se měla do budoucna zaměřit právě na elektromobily.

Podle prohlášení by měla NEVS dodat Pandě celkem 150 tisíc vozů v období let 2017 až 2020. Mělo by jít o elektrickou verzi modelu 9-3. Dalších 100 tisíc elektrických vozů pak má NEVS vyrobit pro své partnerské společnosti. Navíc firma získala zakázku v hodnotě jedné miliardy dolarů na 20 tisíc elektromobilů pro čínskou společnost Volant Industry.

Čínská firma

Skupina NEVS už v čínském městě Tchien-ťin staví novou továrnu. Jak prohlásil Mikael Östlund, mluvčí NEVS, firma v nejbližší době najme stovky lidí.

„Čína se stane největším světovým trhem elektromobilů. Jednoduše nemá na výběr, musí zcela opustit konvenční motory,“ uvedl Jiang Dalong, čínský byznysmen, který má v NEVS podíl 43 procent. „Velké automobilky nemohou zastavit výrobu spalovacích motorů. My můžeme,“ dodal Jiang Dalong.

Ačkoliv má NEVS sídlo ve švédském Trollhattanu, jde o stoprocentně čínskou značku. Skupina je ve společném vlastnictví hongkongské firmy National Modern Energy Holdings, technologického a industriálního parku Tianjin Binhai v Tchien-ťinu a Úřadu pro výzkum informačních technologií v Pekingu.