Čínský vyhledávač Baidu s novou akvizicí posiluje vývoj aut bez řidiče

Baidu - samořiditelné auto

Baidu - samořiditelné auto Zdroj: ČTK/AP/Ni yanqiang

Baidu
2
Fotogalerie

Největší čínský internetový vyhledávač Baidu koupí americkou společnost xPerception, která vyvíjí technologii počítačového vidění. Baidu přidá firmu ke své kalifornské výzkumné divizi, která se v současnosti zabývá vývojem umělé inteligence a softwaru pro hluboké učení. Hodnotu transakce její účastníci nezveřejnili.

Americká firma se nedávno přidala k rostoucímu počtu společností, které se zabývají technologií pro auta bez řidiče. Baidu si tak akvizicí rovněž posílí vývoj v oblasti autonomního řízení.

Baidu se zaměřuje na získání zahraničního personálu a technologií v rámci širšího plánu, jehož cílem je přesměrovat firemní zdroje na vývoj umělé inteligence. Příjmy hlavní divize vyhledávání Baidu loni nepříznivě ovlivnilo rozhodnutí čínské vlády zpřísnit regulaci internetové reklamy, což snížilo počet inzerentů.

Zpráva přichází ve chvíli, kdy se další čínské technologické firmy potýkají s tlakem regulátorů, aby se stáhly z akvizic ve Spojených státech. V úterý čínská internetová společnost LeEco oznámila, že zruší nabídku na převzetí americké firmy Vizio, za kterou chtěla zaplatit asi dvě miliardy dolarů (50,3 miliardy korun).

Firmu xPerception založili dva bývalí inženýři ze společnosti zaměřené na rozšířenou realitu Magic Leap. Mezi její investory patří i čínská firma Alibaba, uvedla agentura Reuters.