Čipy došly. Jaguar Land Rover na devět dnů přeruší výrobu na Slovensku

Továrna Jaguar Land Rover na jihu Slovenska přeruší výrobu kvůli nedostatku polovodičů.

Továrna Jaguar Land Rover na jihu Slovenska přeruší výrobu kvůli nedostatku polovodičů. Zdroj: Profimedia.cz

Slovenská továrna automobilky Jaguar Land Rover (JLR) kvůli nedostatku polovodičových součástek na devět dnů přeruší výrobu, informovala slovenská média s odvoláním na vyjádření mluvčí závodu. Podobně už dříve v zemi postupovaly továrny automobilek Volkswagen a Stellantis.

Závod JLR v Nitře na jihu Slovenska, který montuje vozidla Land Rover Defender a Land Rover Discovery, odstaví produkci od 27. května do 4. června. Provoz montážních linek přerušil kvůli nedostatku čipů poprvé v letošním roce.

V pondělí po více než dvou týdnech nucené odstávky obnovila výrobu sportovně-užitkových vozidel bratislavská továrna Volkswagenu. K přerušení produkce přistoupila 29. dubna rovněž kvůli potížím s dodávkami polovodičů.

Nedostatek čipů už od března komplikuje výrobu ve slovenské továrně skupiny Stellantis, která montuje vozy Peugeot 208 a Citroën C3. Výrobní linky závodu jsou až na výjimky mimo provoz celý tento týden. Problémy s nedostatkem čipů dříve zaznamenaly i jiné automobilové koncerny, včetně mladoboleslavské automobilky Škoda Auto.

Loni produkci slovenských závodů automobilek poznamenaly dopady epidemie nemoci covid-19, kvůli kterým továrny JLR, Kia, Stellantis a Volkswagen pozastavily výrobu. Automobilový průmysl je hlavním motorem slovenské ekonomiky, která loni klesla poprvé od globální ekonomické krize v roce 2009.