Čistý zisk ČEZ v prvním čtvrtletí klesl téměř o polovinu

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v prvním čtvrtletí se meziročně snížil o 44 procent na 9,9 miliardy korun. K poklesu přispělo zlevňování elektřiny, srovnání zhoršily mimořádné výnosy v loňském prvním čtvrtletí z emisních povolenek a prodeje Elektrárny Chvaletice.

Tržby skupiny meziročně klesly o 11 procent na 53,2 miliardy korun. ČEZ to dnes oznámil na svých internetových stránkách. Analytici pokles zisku i tržeb očekávali.

Provozní výsledek před odpisy EBITDA klesl v prvním čtvrtletí o čtvrtinu na 21,2 miliardy korun. Za celý rok ho skupina ČEZ nadále očekává na úrovni 70,5 miliardy korun. Nezměnila ani předpoklad čistého zisku ve výši 27,5 miliardy korun bez zahrnutí opravných položek k dlouhodobému majetku.

„Jako jedna z mála evropských energetik jsme dokázali i v rámci poslední dubnové revize agentury Standard & Poor’s udržet rating na stávající historicky nejvyšší úrovni A- se stabilním výhledem,“ řekl k výsledkům generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Firma také v prvních třech měsících roku snížila zadlužení o 9,4 miliardy korun.

Nižší výnosy z tepla

Podle analytika Patria Direct Tomáše Sýkory jsou výsledky ČEZ mírně negativní. Zklamání je na úrovni tržeb, nižší produkce z vodních elektráren a nižších výnosů z prodeje tepla. Petr Hlinomaz ze společnosti BH Securities doplnil, že vedle dříve deklarovaných investičních plánů firmy ČEZ v zahraničí, záměru na snižování dluhů, rizik evropské regulace mohou nyní i čtvrtletní výsledky vyzývat k opatrnosti při nastavení dividendy za rok 2013 a vize jejího navýšení se tím spíše oddaluje i přes silné čtvrtletní provozní cash flow.

Pozitivně na výsledky v prvním čtvrtletí podle firmy působily úspory provozních nákladů. Nový projekt má snížit množství inženýrských funkcí, což má v následujících čtyřech letech firmě ušetřit víc než miliardu korun. V Česku hospodaření skupiny vedle poklesu cen elektřiny negativně ovlivnil také nižší objem výroby zejména ve vodních elektrárnách a nižší výnosy z prodeje tepla v důsledku mírnější zimy.

Vývoj akcií ČEZ:Vývoj akcií ČEZVývoj akcií ČEZ | lemesani@mf.cz

Chtějí zlepšit zákaznický servis

„Jsme si vědomi příčin současné krize energetiky v Evropě, a proto pokračujeme v naplňování naší strategie zaměřené na koncového zákazníka a na rozvoj nových příležitostí,“ uvedl ředitel divize Obchod a strategie Pavel Cyrani. ČEZ Prodej se zaměří na zlepšení zákaznického servisu včetně vydání Zákaznického kodexu.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Akcie ČEZ na dnešní výsledky reagovaly poklesem, kolem 09:30 ztrácely 1,74 procenta na 580,80 Kč.