ČKD Blansko Strojírny čelí dalšímu insolvenčnímu návrhu

Kyperská společnost Steola Trading podala na ČKD Blansko Strojírny, které vlastní ruská skupina Tjažmaš, v celkovém pořadí již třetí insolvenční návrh. Firma tvrdí, že jí strojírny dluží 45 milionů korun.

Strojírny čelí insolvenčnímu řízení od května 2012. První návrh podala lichtenštejnská společnost Caraf Investment Establishment. Návrh považují strojírny za šikanózní.

Strojírny jako ručitel pohledávky údajně dluží firmě Caraf Investment Establishment přes 18 milionů korun. Pohledávky jsou z roku 2001, jde o dvě smlouvy o půjčce sedm a více než 11 milionů, které mezi sebou uzavřely jedna fyzická osoba a Finnet systems jako dlužník. Pohledávky pak přecházely na jiné fyzické osoby a firmy, nyní je vlastní Caraf Investment Establishment. Finnet systems a ČKD Blansko Strojírny v minulosti ovládala stejná osoba.

K insolvenčnímu řízení přistoupila v polovině října také britská Crawford Incorporation. Firma tvrdí, že jí strojírny dluží 49 milionů korun. Také směnka na uvedenou částku pochází z roku 2001. Firma navrhla soudu, aby na majetek strojíren vyhlásil konkurz. To požaduje i kyperská Steola. Pohledávky, kterými údajně disponuje, jsou z let 2010 až 2012. Ani o jednom z insolvenčních návrhů soud dosud nerozhodl.

ČKD Blansko Strojírny vlastní stejně jako celou skupinu ČKD Blansko Holding od jara 2010 ruská . Podle posledních dostupných informací byla ČKD Blansko Strojírny v roce 2009 ve ztrátě 65 milionů korun.