Clintonová: Westinghouse má pro Temelín nejbezpečnější technologii

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: ctk

Americko-japonská společnost Westinghouse nabízí v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín nejspolehlivější technologii a nejlepší bezpečnostní záruky. Po jednání s českým protějškem Karlem Schwarzenbergem to v Praze novinářům řekla americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. USA podle ní chtějí povzbudit snahu ČR diverzifikovat energetické zdroje a dodavatele.

O zakázku za 200 až 300 miliard korun se vedle Westinghousu uchází česko-ruské Konsorcium MIR.1200 a francouzská Areva, která sice byla ze soutěže vyřazena, ale odvolala se proti tomu.

„Český národ si zaslouží tu nejlepší technologii a nejspolehlivější technologii. Právě záležitost bezpečnosti zařízení Westinghouse slibuje opravdu ty nejlepší záruky. Spojené státy stojí o takovou investici, která bude prospěšná pro české i americké spojence,“ řekla Clintonová.

Premiér Petr Nečas po jednání s Clintonovou uvedl, že tendr pokračuje podle plánu. „Máme transparentní postup pro výběr a nejlepší nabídka vyhraje,“ uvedl předseda vlády v tiskovém prohlášení.

ČR je podle šéfky americké diplomacie jedničkou ve střední Evropě v prosazování bezpečné jaderné energie. Američané podle ní už v této oblasti spolupracují s českými partnery a snaží se vybudovat společné centrum pro civilní jaderný výzkum. Nečas po jednání s šéfkou americké diplomacie upřesnil, že středisko by mělo být umístěno při ústavu energetiky na fakultě strojní ČVUT. Centrum prý bude „kontaktní burzou“ pro navazování spolupráce mezi českými a americkými výzkumníky.

Clintonová několikrát zdůraznila otázku bezpečnosti jaderných elektráren a dobrou bilanci Westinghousu v tomto směru. Obavy o bezpečnost jaderných reaktorů vyvolaly po loňské katastrofě v japonské jaderné elektrárně Fukušima v Evropě i USA debatu o další budoucnosti jaderné energetiky. Německo se dokonce v souvislosti s Fukušimou rozhodlo od jaderné energetiky úplně ustoupit.

„Vůbec se nestydíme za to, že lobbujeme za Westinghouse pro dostavbu Temelína, protože podle našeho názoru právě tato společnost nabízí ten nejlepší projekt z hlediska technologie a bezpečnosti,“ prohlásila Clintonová. Projekt podle ní přinese nové pracovní příležitosti v ČR i USA. „Bude to jaderné zařízení, které bude v souladu s nejvyššími mezinárodními bezpečnostními standardy a bude využívat takových technologií, které byly odsouhlaseny všemi regulačními agenturami jaderné bezpečnosti,“ zdůraznila.

Čeští politici už kvůli jaderné elektrárně jednali i s představiteli Ruska a Francie. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba ve středu při návštěvě ruské Kazaně zdůraznil, že tendr je transparentní a odehrává se podle zákona o veřejných zakázkách. „Za sebe všem říkám, že jedním z klíčových parametrů bude podíl českých firem na dodávkách,“ poznamenal Kuba.

Obhájci ruské účasti na dostavbě Temelína argumentují právě tím, že dají nejvíce příležitostí českým firmám. Prezident Václav Klaus při loňské návštěvě ruského protějšku Dmitrije Medveděva uvedl, že z trojice uchazečů o dostavbu Temelína nabízí relativně nejvyšší podíl možnosti spoluúčasti českých firem na subdodávkách Rusové.

Stavba třetího a čtvrtého bloku má být hotova nejpozději v roce 2025. Vítěz tendru má být vybrán koncem příštího roku.