CNG je v Česku stále populárnější, počet vozidel strmě roste

autobus na CNG (ilustrační foto)

autobus na CNG (ilustrační foto)

V České republice jezdí v současnosti 6300 vozidel na stlačený zemní plyn (CNG). Oproti čtvrtému čtvrtletí 2012 se jedná o nárůst o 46,5 procenta.

Nejvíce meziročně narostl počet osobních a dodávkových vozidel, a to o 50 procent. V ČR je také již 410 plynových autobusů a 59 komunálních vozidel na CNG, uvedl server ekobonus.cz.

„Ve třetím čtvrtletí u nás již jezdí 6 300 CNG vozidel. Od letošního ledna do dnes přibylo 26 procent všech CNG vozidel,“ říká Zdeněk Prokopec, předseda představenstva Asociace NGV. To, že je v oblasti CNG takový nárůst, není podle Prokopce překvapující. Vozidla na zemní plyn lákají zákazníky svým levným provozem. „Provoz na CNG stojí motoristy jen 1 Kč za ujetý km, v dnešní době tak CNG představuje další možnost pro domácnosti, jak ušetřit,“ dodává Prokopec.

Aktuálně tvoří auta na CNG necelé jedno procento z celkového počtu vozidel. Podle vyjádření Benziny by v roce 2020 měl celkový podíl plynných paliv v dopravě v ČR tvořit již sedm procent a v roce 2030 již 13 procent.

CNG také v hromadné dopravě

Od loňského podzimu také přibylo 48 CNG městských a linkových autobusů. „Podle serveru www.cngplus.cz zabývajícího se CNG problematikou, přibude ještě letos dalších minimálně 15 CNG autobusů a to v Českých Budějovicích,“ říká Zdeněk Prokopec, předseda představenstva Asociace NGV.

Motoristům je nyní k dispozici 48 veřejných CNG plnicích stanic. Zatím poslední CNG stanice byla otevřena u Berouna – Králův Dvůr. „ V nejbližší době lze očekávat další veřejné stanice v Příbrami, Jindřichově Hradci a Praze,“ říká Prokopec.

Mapa CNG stanic v Česku (říjen 2013)Mapa CNG stanic v Česku (říjen 2013)Mapa CNG stanic v Česku (říjen 2013) | cngplus.czZdroj: cngplus.cz