Čtvrletní zisk ArcelorMittal klesl, překonal ale odhady analytiků

ArcelorMittal Ostrava obnovil dodávky tekutého železa ocelárně Evraz Vítkovice Steel. Skončilo tak čtyřměsíční období, kdy vítkovická ocelárna odmítala od ArcelorMittal přijímat surové železo kvůli sporům ohledně cen.

ArcelorMittal Ostrava obnovil dodávky tekutého železa ocelárně Evraz Vítkovice Steel. Skončilo tak čtyřměsíční období, kdy vítkovická ocelárna odmítala od ArcelorMittal přijímat surové železo kvůli sporům ohledně cen. Zdroj: E15

Čistý zisk největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal, která vlastní i největšího českého producenta oceli ArcelorMittal Ostrava, ve druhém čtvrtletí klesl meziročně o 11 procent na 1,54 miliardy dolarů (25,8 miliardy korun). Její tržby ale silně vzrostly. Vyhlídky pro zbytek roku jsou i přes sezonní útlum ve třetím čtvrtletí podle koncernu příznivé.

Pokles zisku byl podle firmy z větší části důsledkem odprodeje divize nerezové oceli a bez započítání této transakce by byl zisk nižší jen o necelá tři procenta. Tržby koncernu vzrostly o 25 procent na 25,1 miliardy dolarů.

Firma uvedla, že její základní zisk (EBITDA) dosáhl pokrizového maxima 3,4 miliardy dolarů, což bylo podle agentury Reuters mírně nad odhady analytiků. Ve třetím čtvrtletí by měl tento ziskový ukazatel klesnout na 2,4 až 2,8 miliardy dolarů, uvedla firma.

Oceláři těží z oživení automobilového průmyslu

Finanční krize let 2008 a 2009 prudce snížila světovou poptávku po oceli. Oceláři nyní těží z oživení globální automobilové produkce, stále jim však chybí zotavení stavebního trhu, na němž je ArcelorMittal závislejší než jeho konkurenti.

ArcelorMittal předpokládá ve třetím čtvrtletí tradiční sezonní pokles poptávky, podle něj by se však neměla opakovat loňská situace, kdy se útlum rozšířil na celé druhé pololetí. „Výkon skupiny ve druhé polovině 2011 by měl vyznít ve srovnání s druhým pololetím roku 2010 příznivěji,“ uvedl šéf skupiny Lakšmí Mittal.

ArcelorMittal se na světové produkci oceli podílí šesti až sedmi procenty, což je dvojnásobek podílu jeho nejbližšího konkurenta. Česká dceřiná firma ArcelorMittal Ostrava s 5500 zaměstnanci se loni dostala z předešlé téměř miliardové ztráty do zisku 758 milionů korun a její tržby vzrostly o třetinu na 28,5 miliardy korun.