Čtvrtletní zisk Rosněfti klesl kvůli levnější ropě

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil Zdroj: Rosneft

Čistý zisk největšího ruského producenta ropy Rosněfť ve třetím čtvrtletí klesl proti předchozímu kvartálu o 16 procent na 113 miliard rublů (44 miliard korun). Na hospodářské výsledky podniku měly negativní dopad zejména nižší ceny ropy.

Tržby společnosti, která se na celkové těžbě ropy v Rusku podílí zhruba 40 procenty, klesly o 3,5 procenta na 1,3 bilionu rublů. Světové ceny ropy se nyní kvůli vysokým dodávkám na trh nacházejí pod 50 dolary za barel, zatímco v polovině loňského roku se pohybovaly kolem 115 dolarů za barel.

Řada velkých ropných společností reagovala na pokles cen výrazným omezováním investic do těžby a průzkumu. Firma Rosněfť nicméně v září uvedla, že žádné výraznější změny ve svých plánech nepředpokládá. Společnost rovněž upozornila, že v rámci dlouhodobých dodavatelských kontraktů obdržela předplatné v objemu přes bilion rublů, což jí pomohlo splatit velkou část krátkodobých dluhů. „Dostatečný příliv hotovosti v této fázi zajišťuje výplatu dividend, snižování dluhu i financování investičního programu,“ dodala.

Rosněfť patří mezi nejzadluženější ruské podniky. Ve třetím čtvrtletí nicméně firma splatila úvěry v objemu téměř osmi miliard dolarů a její čistý dluh klesl na 24,5 miliardy dolarů. Napřesrok hodlá Rosněfť splatit 13,7 miliardy dolarů a v následujícím roce 11,3 miliardy dolarů. Většinovým majitelem firmy Rosněfť je ruská vláda. Pětinový podíl v podniku vlastní britská ropná společnost BP, napsala agentura Reuters.