Další důležitý krok pro nezávislost. Česko má přepravní trasu plynu z nizozemského terminálu

Plovoucí LNG terminál Exmar S188, který bude v nizozemském Eemshavenu sloužit pro potřeby Česka

Plovoucí LNG terminál Exmar S188, který bude v nizozemském Eemshavenu sloužit pro potřeby Česka Zdroj: Gasunie

Plyn z pronajatého terminálu v nizozemském přístavu Eemshaven se do Česka přepraví přes německé plynovody, ohlásili ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) a generální ředitel polostátní energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš.
Zajištěná uskladňovací i přepravní kapacita má podle Síkely dosahovat tří miliard kubíků ročně, a snížit tak závislost na ruském plynu až o třetinu.
3
Fotogalerie

Plyn z pronajatého terminálu v nizozemském přístavu Eemshaven se do Česka přepraví německými plynovody, oznámili ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) a generální ředitel polostátní energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš. Dalším krokem k nezávislosti na ruském plynu bude zajištění samotných dodávek suroviny.

Pronajatá uskladňovací i přepravní kapacita má podle ministra Síkely dosahovat tří miliard kubíků ročně, čímž se sníží závislost Česka na ruském plynu až o třetinu. Trasa i importní terminál jsou podle Síkely navíc klíčové pro další jednání o získání zkapalněného plynu (LNG). Sehnat samotný plyn je podle něho navíc v porovnání s přepravní trasou a terminálem jednodušší.

„Jde o významný krok na cestě návratu k bezpečným dodávkám energií za dostupné ceny pro české občany a české firmy. ČEZ má rozsáhlý tým zkušených odborníků, kteří obchodují s energiemi po celé Evropě. Využili jsme jejich znalostí a získali jak kapacitu v terminálu v Eemshavenu, tak potřebné přepravní trasy. Cíleně tak pokračujeme v naší strategii zbavit se energetické závislosti na Rusku – od jaderného paliva přes dodavatelské firmy až po plyn,“ sdělil Beneš.

ČEZ už s různými exportéry LNG jedná. Z jakých zemí by tento plyn pocházel, ale Síkela ani Beneš z obchodních důvodů nechtěli konkretizovat. „V každém případě chceme využít plně pronajatou kapacitu terminálu,“ doplnil Síkela s tím, že má být připravený k provozu už v září. Pro naplnění kapacity terminálu by podle Beneše mělo stačit zhruba 30 tankerů.

Plán Česka při odstavení dodávek plynu:

Video placeholde
Plán Česka při odstavení dodávek plynu • Videohub

Kdyby Gazprom neobnovil dodávky plynu přes plynovod Nord Stream, Evropa i Česká republika jsou podle Síkely dostatečně připravené na to, aby negativní dopad takové situace minimalizovaly.

V tuzemských zásobnících je dnes podle organizace Gas Infrastructure Europe přibližně 2,5 miliardy kubíků, tedy tři čtvrtiny jejich celkových kapacit. Síkela chce, aby byly do začátku listopadu naplněny z devadesáti procent. Dříve řekl, že pokud nenastanou nepředvídatelné okolnosti, předpokládá, že budou v té době plné minimálně ze čtyř pětin.

Topná sezona v Česku podle vyhlášky MPO trvá od začátku září do konce května. Roční spotřeba zemního plynu loni podle statistik Energetického regulačního úřadu dosáhla 9,4 miliardy metrů krychlových, přičemž podíl v topném období představuje přibližně 70 procent celkové roční spotřeby.