Innogy zdraží plyn od září. Doplatí na to zákazníci bez fixace

Společnost innogy bude zdražovat.

Společnost innogy bude zdražovat. Zdroj: Profimedia.cz

Společnost innogy bude zdražovat.
2
Fotogalerie

Společnost innogy zdraží od září plyn zákazníkům bez fixace. Cena plynu u základního produktu Standard se zvýší o 12 procent, měsíční platba v typickém rodinném domě naroste u plynu o 450 korun. Většina zákazníků innogy má zafixované ceny, zdražení tak nepocítí. Naposledy zdražilo innogy ceník Standard v březnu. ČTK o tom dnes informovala innogy v tiskové zprávě. Zdražují i další dodavatelé.

Nové ceníky vstoupí v platnost od 1. září. Důvodem je setrvávající vysoká úroveň velkoobchodních cen a opětovný skokový cenový nárůst v červnu. Ceny plynu na velkoobchodních trzích podle innogy stále neklesají, a naopak se drží na vysokých úrovních. Během června nákupní ceny skokově v krátké době vzrostly o 50 procent.

„Na tento výrazný pohyb už jsme museli reagovat. Přesto našim zákazníkům bez fixace rostou náklady na plyn pomaleji než u konkurence. Skokový nárůst cen na trzích za poslední rok jim tlumí náš postupný nákup, kdy nakupujeme velké objemy plynu s dvouletým předstihem,“ řekl ředitel innogy pro maloobchod a marketing David Konvalina.

Zákazníkovi, který na zemním plynu pouze vaří, vzroste měsíční platba asi o 30 korun. Zákazník v bytě si měsíčně připlatí 190 korun a rodině v menším rodinném domě narostou měsíční náklady na ohřev teplé vody a vytápění plynem o 450 korun. „Opět platí, že většiny našich stávajících zákazníků se toto navýšení cen netýká. Zákazníkům, kteří s námi uzavřeli smlouvy na dobu určitou, dál platí jejich smlouvy s fixovanými cenami,“ dodal Konvalina.

Vývoj cen základních potravin od roku 2015 do poloviny roku 2022:

Video placeholde
Zdražování v Česku - Vývoj cen základních potravin od roku 2015 do poloviny roku 2022 • Videohub

Od září zvedne ceny energií také společnost E.ON. Stálí zákazníci od září zaplatí zhruba o 15 procent více z celkové ceny, kterou za elektřinu doteď platili. U plynu je nárůst o 50 procent z celkové ceny. Společnost Pražská plynárenská oznámila, že rovněž od září zvýší u části odběratelů ceny zemního plynu v průměru o 29,8 procenta. Zdražení se u obou společností nedotkne zákazníků s platnou fixovanou cenou.

ČEZ zdražil elektřinu v nejběžnějším tarifu pro domácnosti (D02d) v produktu fixovaném na tři roky už od 1. července, od srpna zdražuje znovu. Nyní stojí jedna megawatthodina 6025 korun, od příštího měsíce 7464 korun, tedy o více než pětinu. U produktu s fixací na dva roky vzroste cena meziměsíčně o sedm procent na 7501 korun.

Pražská energetika zdražuje od 1. srpna nefixovaný produkt PRE Proud Nefix z původních 4879 korun na 7505 korun za megawatthodinu, tedy zhruba o polovinu.

Řada dodavatelů zdražila již od 1. července. Například firma innogy nezdražuje poprvé, zvýšila u plynu cenu produktu Optimal fixovaný na tři roky o 100 korun na 2510 korun za megawatthodinu. O stokorunu zdražila innogy také produkt na jeden rok Start 12 a produkt na tři roky Garance 36, a to na 2745 korun, respektive 2540 korun. Elektřinu zdražoval Centropol. K 1. červenci se zvýšila cena produktu Mini fixovaného na tři roky z původních 5205 korun na 6381 korun.