Další miliardová zakázka pro Škodu Electric: více než sto trolejbusů do Rigy

Trolebus Škoda v lotyšské Rize

Trolebus Škoda v lotyšské Rize Zdroj: Skoda Electric

Plzeňská Škoda Electric uzavřela kontrakt na dodávku 125 trolejbusů pro lotyšskou Rigu. V průběhu pěti let dodá do lotyšské metropole nízkopodlažní kloubové trolejbusy v celkové hodnotě až 2,6 miliardy korun. Součástí smlouvy je také možná opce na dalších 38 strojů.

„V posledních několika týdnech jsme podepsali již třetí významný exportní kontrakt na trolejbusy. Do bulharské Sofie míří padesát nových trolejbusů za téměř 700 milionů a do Bratislavy osmdesát vozidel za 1,1 miliardy korun. Zakázka pro Rigu je ale výjimečná tím, že se jedná o zatím největší kontrakt v novodobé historii naší společnosti,“ řekl generální ředitel Škody Electric Jaromír Šilhánek.

Škoda Electric zvítězila ve výběrovém řízení vyhlášeném v loňském roce rižským dopravním podnikem Rigas Satiksme. Součástí tendru bylo též zajištění financování na dobu osmi let. Velký podíl na úspěchu plzeňského podniku mají proto Česká spořitelna a Exportní garanční a pojišťovací společnost, které se účastní na financování celého projektu.

První trolejbusy typu Škoda 27 Tr budou do Rigy dodány už v průběhu příštího roku. „Vozidla budou vybavena pomocným diesel-agregátorem určeným pro jízdu i mimo trakční vedení. Součástí vybavení bude také klimatizace, či moderní informační systém včetně zařízení pro zjišťování počtu cestujících,“ vysvětlil šéf podnikové divize trolejbusy Karel Majer.

Rižský dopravní podnik dnes provozuje 19 trolejbusových linek a ročně převeze 45 miliónů cestujících. Ve vozovém parku má 267 trolejbusů. „V Rize jsou škodovácké stroje oblíbené několik desetiletí. První vozy byly do Rigy dodány už v roce 1955. Současná zakázka navazuje na 150 nízkopodlažních trolejbusů Škoda 24 Tr za zhruba 1,5 miliardy korun z let 2007 až 2009,“ dodal Karel Majer. Kromě trolejbusů jezdí v Rize také škodovácké tramvaje ForCity.