Další odveta. Ruský Gazprom přerušil práce na plynovodu do Turecka

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Gazprom

Rusko pozastavilo přípravné práce v projektu plynovodu Turkish Stream. Řekl to ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Plynovodem Turkish Stream má proudit ruský zemní plyn do Turecka a z něj dál do Evropy.

„Práce na (plynovodu) Turkish Stream byly zastaveny,“ uvedl Novak, jehož citovala agentura Reuters. Práce přerušil ekonomický výbor, který má projekt na starosti. Stalo se tak v rámci odvetných opatření, které po sestřelení ruského bitevníku tureckou armádou přijala Moskva vůči Turecku, upřesnil Novak.

Rozhovory o výstavbě jaderné elektrárny, kterou má v Turecku vybudovat ruská společnost Rosatom, ale prý zůstávají nadále otevřené. Na plynovodu Turkish Stream začal ruský plynárenský podnik Gazprom pracovat poté, co koncem loňského roku odstoupil kvůli neshodám s Evropskou unií od projektu South Stream. Ten měl obcházet Ukrajinu a přivádět ruský plyn přes Černé moře na Balkán.

Vztahy mezi Ruskem a Tureckem se zhoršily minulý týden, když turecká stíhačka sestřelila ruský bombardér. Rusko v sobotu vyhlásilo slibované sankce proti Turecku, které citelně omezují vývoz tureckého zboží na ruský trh a blokují turistický ruch. Od ledna pak bude pozastaven bezvízový styk.

Turkish Stream má zpoždění

Projekt plynovodu Turkish Stream původně počítal se zahájením prací v polovině letošního roku a s prvními dodávkami na konci roku 2016. Kapacita plynovodu měla podle původních plánů činit 63 miliard krychlových metrů ročně. Gazprom ale již dříve připustil, že tyto lhůty nebude možné dodržet, a kapacitu snížil téměř o polovinu na 32 miliard krychlových metrů ročně.

Generální ředitel Gazpromu Alexej Miller dnes prohlásil, že pokud si Turecko myslí, že projekt potřebuje, musí se nejdříve obrátit na Rusko. Z Ankary ale podle něj zatím žádný návrh nepřišel.

Kromě tohoto se Gazprom angažuje také v plánovaném rozšíření plynovodu Nord Stream, který přivádí zemní plyn po dně Baltského moře do Německa a který by mohl snížit objem tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu a Slovensko dál do západní Evropy. Projekt Nord Stream 2 naráží na odpor ze strany států střední a východní Evropy, obezřetná je také Evropská komise. Novak dnes podle Reuters označil kritiku plánů na rozšíření potrubí za „zpolitizovanou“.