Další rána pro Nabucco: plynovod nezískal kontrakt na přepravu plynu z Ázerbájdžánu

Nabucco - ilustrační foto

Nabucco - ilustrační foto Zdroj: Nabucco Gas Pipeline International GmbH

Projekt plynovodu Nabucco West zemní plyn z Ázerbájdžánu do Evropy přepravovat nebude. Oznámila to rakouská ropná společnost OMV, která konsorcium Nabucco West vede. Nabucco soutěžil o plyn z Kaspického moře s konkurenčním projektem jiných evropských energetických společností Trans-Adriatic Pipeline (TAP).

Konsorcium pro těžbu plynu na ázerbájdžánském poli Šach Deniz projekt Nabucco pro přepravu plynu do Evropy nevybralo, uvedla OMV. OMV nesdělila, zda konsorcium Šach Deniz dalo přednost TAP.

Skupina pro těžbu v Ázerbájdžánu tvořená britskou BP, norskou společností Statoil, ázerbájdžánským státním podnikem SOCAR a francouzským Totalem se měla do konce června rozhodnout, kterému z projektu dá přednost.

Skupina chce vyvážet od počátku roku 2019 z velkého ázerbájdžánského pole Šach Deniz 16 miliard krychlových metrů plynu ročně plynovodem Transanatolian Pipeline (TANAP) na hranice Turecka a Bulharska, kde se má napojit plynovod dál na západ.

Mapa plánovaného plynovodu NabuccoMapa plánovaného plynovodu Nabucco | CC BY-SA 3.0: Tchor - Wikimedia CommonsMapa plánovaného plynovodu Nabucco