Danone prodala mlékárnu v Benešově americké Schreiber Foods

Paradox. Choceňská mlékárna
s půlmiliardovým
obratem je natolik malá, že
by neunesla reklamní kampaň
nutnou pro německý trh

Paradox. Choceňská mlékárna s půlmiliardovým obratem je natolik malá, že by neunesla reklamní kampaň nutnou pro německý trh Zdroj: E15 Eduard Erben

Francouzský potravinářský koncern Danone prodal mlékárnu v Benešově americké společnosti Schreiber Foods. Nový majitel přebere stávající sortiment Danone, zachová i současnou zaměstnanost v závodě a spolupráci s českými farmáři. Součástí transakce, jejíž částku firmy neuvedly, je také prodej provozů Danone v Bulharsku a Portugalsku.

„Toto řešení má primární význam v době, kdy některé lokální trhy v Evropě čelí dlouhodobému ekonomickému poklesu způsobenému snižováním kupní síly a spotřebitelské poptávky,“ uvedla společnost Danone v tiskové zprávě.

Prodej mlékáren je podle koncernu v souladu se strategií zajistit růst a využívat efektivněji výrobní závody. Schreiber Foods je blízkým obchodním partnerem Danone a výrobcem čerstvých mléčných výrobků v USA.

Danone na český trh vstoupila v roce 1990. Navázala tehdy spolupráci s benešovskou mlékárnou, kde začala následně od roku 1992 vyrábět své produkty. Benešovský závod zaměstnává okolo 170 lidí.

Potravinářská skupina Danone je předním světovým výrobcem čerstvých mléčných výrobků a minerálních vod. Od roku 2007, kdy firma odkoupila společnost Numico, je také výrobcem dětské výživy.

Čistý zisk Danone v prvním letošním pololetí stoupl meziročně o desetinu na 972 milionů eur (přes 25 miliard Kč). Růst tržeb klíčové divize mléčných produktů, která se na celkových příjmech koncernu podílí téměř 60 procenty, ve druhém čtvrtletí zrychlil na 2,6 procenta z 0,7 procenta v předchozích třech měsících.

České pobočce Danone loni klesl čistý zisk o 15 procent na 119,3 milionu korun. Ještě výraznější byl propad tržeb, které se meziročně propadly o pětinu na 2,62 miliardy Kč.