Dcera ČEZ opět investuje v Německu, vstoupila do výrobce palivových článků

ČEZ

ČEZ Zdroj: Tomas Novak/Euro

Společnost Inven Capital, dceřiná firma energetické společnosti ČEZ, získala menšinový podíl v německé firmě Sunfire. Jejím hlavním produktem jsou palivové články, které dokážou přeměnit palivo, například zemní plyn, na elektřinu a teplo, ale i elektřinu zpět na vodík a další plyny. Cenu transakce ani velikost podílu ČEZ nezveřejnil.

„Investicí do společnosti Sunfire pokračujeme v rozvíjení našich aktivit v oblasti decentralizované energetiky a obnovitelných zdrojů. Jejich speciální technologie navíc pomáhá řešit problém s emisemi tím, že omezuje výskyt oxidu uhličitého v atmosféře,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Spolu s Invenem vložily peníze do firmy také kapitálové fondy společností EDF a Total a také německá státní rozvojová banka KfW.

Firmu Inven Capital založil ČEZ koncem roku 2013, tehdy pod názvem ČEZ Nová energetika. Inven, který funguje jako fond, už podal žádost o licenci Českou národní banku. K dispozici má až pět miliard korun. Zdařilé investice by mohl od Invenu nakupovat ČEZ.

Již v červenci vstoupil Inven do další německé firmy Sonnenbatterie, která vyrábí bateriová úložiště. Výše investice se tehdy odhadovala na nižší stovky milionů korun.