Deutsche Bahn žalují Moravia Steel. Chtějí miliardy za koleje

Rychlovlak ICE na trati

Rychlovlak ICE na trati Zdroj: profimedia.cz

Německá železniční společnost Deutsche Bahn požaduje kvůli kartelu odškodné 550 milionů eur (téměř 14 miliard korun) od několika dodavatelů kolejí, včetně firmy miliardáře Chrenka - Moravia Steel.

Žaloba Deutsch Bahn je kromě Moravia Steel namířena rovněž proti německým firmám ThyssenKrupp a Vossloh a bývalému majiteli jedné z divizí společnosti Vossloh.

Německý regulační úřad v červenci vyměřil čtyřem výrobcům a dodavatelům železničních kolejí pokutu 124,5 milionu eur (přes tři miliardy korun) za kartelovou dohodu o cenách a zakázkách. Pokuta se týkala firem ThyssenKrupp, Vossloh a dvou divizí rakouské společnosti Voestalpine. Úřad uvedl, že kvůli tomuto kartelu vyšetřuje i další podniky.

Deutsche Bahn tehdy upozornila, že bude kvůli kartelu požadovat odškodné ve výši minimálně 100 milionů eur. Firma dnes uvedla, že se snažila s účastníky kartelu dohodnout mimosoudně, ale někteří z nich rozhovory přerušili. „Nevidíme jinou možnost, než uskutečnit právní kroky,“ dodala.

Mluvčí Moravia Steel Lucie Drahošová k informacím o žalobě uvedla, že se na společnost německé dráhy s žádným požadavkem o náhradu škody neobrátily. Společnost Moravia Steel se o žalobě německých státních drah, podle vyjádžení mluvčí, dozvěděla ze zahraničního tisku. „Společnost Moravia Steel nebyla v souvislosti s kartelovými dohodami šetřena antimonopolním úřadem a nebyla jí uložena žádná pokuta. Rovněž německé státní dráhy Deutsche Bahn se neobrátily na společnost Moravia Steel s žádným požadavkem o náhradu škody a společnosti Moravia Steel také nebyla doručena žaloba, o které se zahraniční tisk zmiňuje,“ uvedla Drahošová. Dodala, že firma celou záležitost s podáním žaloby bezodkladně prověří.