Distributor plynu GasNet firmám hází záchranné lano. Odpojování zatím nehrozí

Plynový hořák

Plynový hořák Zdroj: Reuters

Nedostatek elektřiny
Nedostatek energií
3
Fotogalerie

Společnost GasNet, největší distributor plynu v Česku, je připravena poskytnout firmám, na které se nevztahuje institut dodavatele poslední instance (DPI) po konci Bohemia Energy, čas navíc na změnu dodavatele. Předpokladem je jejich aktivní přístup k řešení situace. Jde o společnosti, jejichž roční spotřeba plynu přesahuje 630 megawatthodin (MWh). Hospodářská komora a Agrární komora v pátek uvedly, že hrozí, že tyto firmy od začátku tohoto týdne začnou být odpojováni od dodávek plynu. Podle legislativy si tyto společnosti změnu dodavatele musí vyřešit ve lhůtě tří dnů. 

"Jsme si vědomi složité situace, ve které se mnozí velkoodběratelé octli. Firmám a podnikům, které změnu dodavatele na našem distribučním území aktivně řeší a jsou s námi v této souvislosti v kontaktu, chceme podat pomocnou ruku. Jsme připraveni jim poskytnout více času pro to, aby si našly nového dodavatele plynu," řekl dnes finanční ředitel skupiny GasNet Thomas Merker. "Celková délka dodatečné lhůty však může být pouze velmi omezená, proto apelujeme na dotčené zákazníky, aby si nového dodavatele zajistili co nejrychleji," dodal.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v pátek řekl, že v celé ČR jde zhruba o 250 odběrných míst. Většina z dotčených firem už podle něj jedná s novými dodavateli. GasNet dnes připomněl, že v posledních dnech ohlásili kromě skupiny Bohemia Energy, která dodávala plyn téměř 300 tisícodběrných míst ukončení činnosti i další obchodníci s plynem.

"Také v těchto případech bude společnost GasNet u majitelů odběrných míst s roční spotřebou nad 630 MWh vyzývat k provedení rychlé změny dodavatele a je připravena v individuální komunikaci poskytnout dodatečný časový prostor na uzavření nové smlouvy o dodávkách zemního plynu. Podmínkou opět bude, že dotčené subjekty aktivně hledají nového dodavatele a jsou se společností GasNet v úzkém kontaktu," uvedla dnes firma.

Podíl GasNetu na distribuci zemního plynu v Česku je podle firmy asi 80 procent, společnost spravuje 65 tisíc kilometrů plynovodů. Stoprocentním vlastníkem firmy je konsorcium vedené společností Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), do nějž patří společnosti British Columbia Investment Management Corporation (BCI) a Allianz Capital Partners zastupující pojišťovací společnosti skupiny Allianz.

Video placeholde
Proč rostou ceny energií? • Videohub