Do Česka proudí z východu méně plynu, krize ale nehrozí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Dodávky ruského plynu do Česka přes Ukrajinu zůstávají nadále mírně nižší proti běžné úrovni tohoto období. Dovozce RWE to ale kompenzuje plynem ze severního plynovodu Nord Stream, takže koneční spotřebitelé pokles v dodávkách nepociťují. Pokles dodávek plynu z Ruska hlásí i řada zemí Evropské unie, situace však nedosahuje krizové úrovně, sdělila Evropská komise.

„Nadále registrujeme mírný pokles objemů oproti normálu. Dodávky jsou potvrzovány s našimi dodavateli na denní bázi,“ uvedl mluvčí RWE Martin Chalupský. Slovenský plynárenský podnik (SPP) naopak oznámil, že dodávky ruského plynu na Slovensko dnes klesly o zhruba 36 procent. Dodal však, že dokáže své zákazníky plně zásobovat. Spotřeba plynu na Slovensku podle SPP kvůli chladnému počasí stoupla o zhruba 20 procent.

„Mohu potvrdit, že pokles dodávek plynu hlásí různé členské státy: Polsko, Slovensko, Rakousko, Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko, Řecko a Itálie,“ řekla podle agentury Reuters mluvčí evropského komisaře pro energetiku Marlene Holznerová. Krizová situace však podle ní nenastává, protože všechny země jsou schopny zajistit si surovinu z jiných zdrojů.

Přes pokles dovozu plynu z východu jsou dodávky do ČR i ke konečným spotřebitelům podle Chalupského bez komplikací. Plyn do ČR putuje z 50 procent východní cestou a z 50 procent severní trasou přes Nord Stream, kterým proudí ruský plyn po dně Baltu a přes Německo.

„Téměř naplno také těžíme z našich podzemních zásobníků, v nichž máme vzhledem k mírným teplotám v předchozích zimních měsících nadstandardní zásoby zemního plynu. Jsme přesvědčeni, že se současnými zásobami bez problémů vydržíme do konce topné sezony,“ dodal Chalupský.

Díky modernizaci a rozšíření podzemních zásobníků mohou plynaři nyní podle Chalupského čerpat z podzemních kapacit o zhruba tři miliony metrů krychlových plynu denně více než během minulé zimy.

Současné snížení dodávek z Ruska je důsledkem mimořádné mrazivého počasí v Rusku a v celé východní Evropě. Informovaný zdroj z blízkosti Gazpromu dnes sdělil, že dlouhodobou plynovou krizi v Evropě nečeká. „Všichni partneři Gazpromu dávají najevo, že jsou na tuto situaci připraveni, proto jsou Gazprom i jeho partneři v Evropě přesvědčeni, že je k dispozici dostatek plynu,“ uvedl zdroj.

Podle Gazpromu je využívání zásobníků plynu obvyklé a plánované řešení pro vyrovnání sezónních a případných dalších krátkodobých výkyvů poptávky. „Gazprom zečtyřnásobil čerpání ze svých zásobníků v Evropě oproti situaci před týdnem,“ dodal zdroj.