Do Česka už neteče plyn jen z východu

plyn, Brandov

plyn, Brandov Zdroj: CTK

Podpisem výřezu potrubí uvedl v Brandově prezident republiky Václav Klaus předávací stanici plynu. Ta je součástí nově budovaného plynovodu, který přivádí do Evropy ruský plyn tzv. severní cestou. Investorem stavby HPS Brandov za zhruba 600 milionů korun je Net4Gas, vlastník páteřních plynovodu v České republice. Generálním dodavatelem je ruský Strojtransgaz.

Předávací stanice v Brandově spojuje českou přepravní plynovou soustavu s nově vybudovaným vysokotlakým plynovodem Opal v Německu.

„Stavba byla dokončena dle harmonogramu za rok od poklepání na základní kámen. HPS Brandov je první etapa plynovodu Gazela, který má strategický význam nejen pro Českou republiku, ale celou Evropu. Jedná se o mezinárodní spolupráci s evropskými partnery v diferzifikaci přepravních cest plynu, s cílem zvýšení bezpečnosti dodávek plynu, snížení závislosti spotřebitelů na tranzitních zemích a tím zvýšení energetické bezpečnosti evropských států. Považujeme tento projekt za aktuálně nejúspěšní projekt česko-ruské spolupráce na území České republiky“ řekl pro E15 Sergej Makarov předseda představenstva a generální ředitel STG, který se slavnostního zahájení účastnil.

Strojtransgaz pro Gazelu realizuje také LOT 1B, z celkové délky potrubí 166 km postaví v rámci LOTu 2B 52,3 km. Stavbou Gazely posílí i český průmysl. Na stavbě obdobného charakteru se v Čechách nepracovalo více než 20 let. Jedná se především o velikost potrubí 1420 mm., pro plynaře se jedná o výjimečné technologie.

Autorka je spolupracovnicí redakce