Do dozorčí rady ČEZ nastoupí údajný Sobotkův muž Petr Polák

ČEZ

ČEZ Zdroj: Tomas Novak/Euro

Na místo člena dozorčí rady polostátní energetické firmy ČEZ rezignoval Vladimír Vlk, který v ní byl za ministerstvo průmyslu a obchodu. Do doby konání nejbližší valné hromady ho v radě zastoupí Petr Polák. Podle serveru Neovlivní.cz má Polák blízko k premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

„Na dnešním zasedání vzala dozorčí rada na vědomí odstoupení člena dozorčí rady Vladimíra Vlka. Náhradním členem dozorčí rady byl jmenován Petr Polák,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Server dnes napsal, že Vlk oficiálně rezignoval ze zdravotních důvodů, podle jeho zjištění se Vlk ale v kontrolním orgánu ČEZ, viděno zájmy sociální demokracie, neosvědčil. Dosazením Poláka, který je IT specialistou, navíc Sobotka posílí svůj vliv v ČEZ, uvedl web a doplnil, že Poláka už loni schválil vládní nominační výbor, jeho jmenování tedy formálně nic nebrání.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Za loňský rok podnik očekává čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy 27 miliard korun. Výsledky zveřejní 15. března.