Do dvou let budeme po celé Evropě, tvrdí čínský Qoros

Koncepty automobilky Qoros, které se představila na autosalonu v Ženevě

Koncepty automobilky Qoros, které se představila na autosalonu v Ženevě Zdroj: Qoros

Čínsko-izraelská automobilka Qoros bere svou expanzi v Evropě skutečně vážně. Do roku 2016 chce nabízet své vozy na celém kontinentu. Ze Slovenska, zatím jediného evropského trhu, se chce postupně rozšířit na východ, do Skandinávie a nakonec do všech evropských zemí.

Jak vysvětlil šéf prodeje Stefan Villanti, evropský trh je důležitá součást budoucnosti automobilky Qoros. Automobilka chce v Evropě prodávat více než desetinu své produkce. Informoval o tom web auto.cz.

Jak už bylo zmíněno výše, své možnosti v Evropě prozatím Qoros testuje na Slovensku, kde prodává kompaktní 3 Sedan. Za první čtvrtletí letošního roku si ale připsal jen mizivých 10 prodaných kusů.

Ještě letos by se měla nabídka rozšířit o stejně velký hatchback. Do budoucna Qoros chystá také crossover a SUV s pohonem všech kol. Evropskou nabídku uzavře kompaktní kombi 3 Estate.

Rozšíření nabídky nebude Qorosu činit příliš velké potíže. Je to dáno flexibilní platformou, díky níž je možné postavit na jednoduchém technickém základu kompaktní model, ale také sedmimístné SUV, píše web.

Qoros
Automobilka Qoros byla založena v roce 2007. Izraelská společnost Israel Corporation a čínský výrobce aut Cherry Automobile, do vývoje chystané pětice aut zatím investovali 1,89 miliardy eur (zhruba 52 miliard korun). Auta se vyrábějí v Šanghaji. Zdejší továrna má výrobní kapacitu prozatím 150 tisíc aut ročně.