Do Evropy vstupuje díky miliardové akvizici další výrobce autodílů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.5: Tennen-Gas - Wikimedia Commons

Americký dodavatel autodílů a příslušenství LKQ koupí italskou firmu Rhiag-Inter Auto Parts Italia. Transakce v hodnotě kolem jedné miliardy eur (27 miliard korun) zajistí LKQ přístup na řadu evropských trhů automobilových součástek, včetně českého, sdělila americká firma.

Rhiag Group se v roce 2010 dohodla na převzetí jednoho z největších českých prodejců součástek Auto Kelly. Po akvizici Elit Group to byl další krok k posilování pozice této společnosti na českém a slovenském trhu. LKQ koupí Rhiag od investiční firmy Apax Partners, která firmu převzala v roce 2013 a nyní plánovala tuto investici zhodnotit. Akvizicí si LKQ rozšíří podíl na evropském trhu, který se už nyní podílí na tržbách firmy více než čtvrtinou, citovala agentura Reuters šéfa LKQ Roberta Wagmana.

Rhiag dodává autodíly ve svých řetězcích v Itálii, Švýcarsku, Česku, Polsku, Maďarsku, na Slovensku, na Ukrajině, v Rumunsku, Bulharsku a ve Španělsku. Jeho tržby za poslední finanční rok do konce září dosáhly 882 milionů eur. V segmentu dodavatelů autodílů v poslední době zesiluje akviziční aktivita. Japonský výrobce pneumatik Bridgestone bojuje s americkým investorem Carlem Icahnem o předního amerického prodejce součástek Pep Boys-Manny, Moe & Jack. Mluví se rovněž o nabídkách na další americkou firmu Advance Auto Parts.