Do kauzy MUS vstoupila protikorupční policie

Jeden z povrchových dolů MUS

Jeden z povrchových dolů MUS Zdroj: E15, Eduard Erben

Kauza ve Švýcarsku zablokovaných dvanácti miliard korun nabírá na obrátkách. Po kárných žalobách, které podal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil na čtyři státní zástupce, se do případu vložil i policejní útvar pro odhalování korupce.

Protikorupční policie zahájila trestní řízení kvůli postupu českého státu v souvislosti s dotazy Švýcarska, zda se ČR připojí k tamnímu trestnímu řízení týkajícímu se kauzy Mostecké uhelné společnosti (MUS). Kriminalisté prověřují postu odpovědných lidí pro podezření z trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Uvedl to mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Jaroslav Ibehej. Dodal, že obviněn zatím nikdo nebyl.

Podaná trestní oznámení kritizují hlavně to, že Česko včas nevzneslo nárok na náhradu škody. Ve Švýcarsku bylo zablokováno v přepočtu přes 12 miliard korun. Švýcarsko se České republiky již od první poloviny roku 2010 dotazovalo, zda se hodlá připojit k trestnímu řízení jako poškozená strana s nárokem na náhradu škody. Na dotazy však nikdo delší dobu nezareagoval. Švýcaři přitom tvrdí, že Česko v souvislosti s obchody s akciemi MUS přišlo o miliardy. Stát nyní hledá cestu, jak se domoci zablokovaných peněz. Situaci ovšem komplikuje to, že Česko začalo jednat až poté, co švýcarská prokuratura loni v říjnu kauzu předala soudu.

Policie zahájila úkony trestního řízení poté, co několik dnů vyhodnocovala a analyzovala trestní oznámení, jež kvůli postupu státu padla. Kriminalisté mají k dispozici i závěry vnitřní kontroly Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ), kterou provedl šéf VSZ Stanislav Mečl. Ibehej nechtěl upřesnit, koho konkrétně se prověřování týká. Tedy zda postupu žalobců z VSZ, ministerstva financí, nebo obou.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) již podal kárné žaloby na bývalého pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu, náměstka Libora Grygárka, Ladislava Letka, jenž kauzu MUS dozoroval, a Marcelu Kratochvílovou, která již byla v souvislosti s kauzou sesazena z vedení odboru závažné hospodářské a finanční kriminality. Ministr státním zástupcům vytýká především průtahy, část z nich označil za účelové.