Do kolínské průmyslové zóny míří další firma: japonská Tsubaki

pohled na průmyslovou zónu Ovčáry, kde sídlí automobilka TPCA

pohled na průmyslovou zónu Ovčáry, kde sídlí automobilka TPCA Zdroj: E15 Anna Vackova

V kolínské průmyslové zóně Ovčáry se zřejmě příští rok začne stavět nový závod. Japonská firma Tsubaki vyrábějící komponenty do motorů automobilů se s vedením města dohodla na koupi pozemku o velikosti asi 40 tisíc metrů čtverečních za 16 milionů korun. Samotná výroba by v novém závodě měla začít v roce 2017, práci tam po zahájení provozu najde asi 50 lidí.

Po jednání se zástupci firmy to uvedl starosta Kolína Vít Rakušan (Změna pro Kolín). Firma Tsubaki podle něj ještě musí projednat podmínky jejího provozu v Česku s vládní agenturou CzechInvest. „Prvotně v roce 2017 by firma zaměstnala něco okolo 50 lidí, v dalších dvou letech by to mělo minimálně o několik desítek zaměstnanců ještě vzrůst směrem k roku 2019, kdy by chtěli dosáhnout finální velikosti svého závodu,“ řekl Rakušan.

Město s několikamilionovým příjmem za prodej pozemku v průmyslové zóně pevně počítalo už v rozpočtu na letošní rok. Prodej pozemků je pro Kolín důležitý, hospodaření města totiž dlouhodobě zatěžuje obří dluh, který vznikl při budování průmyslové zóny a bytů pro automobilku TPCA. Na konci tohoto roku by se měl dluh města pohybovat kolem 600 milionů korun.

„Mateřská firma rozhodla stavět závod, rozhodla investovat v České republice, ale k tomu všemu, aby k tomu skutečně došlo, je ještě potřeba se dohodnout na veškerých podmínkách s vládní agenturou CzechInvest, s kterou momentálně firma Tsubaki vede jednání,“ dodal Rakušan. Kolín má v průmyslové zóně k dispozici ještě 70 hektarů pozemků. Největší plochu v ní zatím zabírá automobilka TPCA.