Do start-upu Topíte.cz nateklo dalších 80 milionů. Poprvé investoval fond skupiny ČEZ

Investiční fond skupiny ČEZ Inven Capital poprvé nakupoval na tuzemském trhu start-upů. Spolu s investiční skupinou Enern podnikatele Petra Šmídy vložil souhrnně zhruba 80 milionů korun do internetové platformy Topíte.cz.

Investiční fond skupiny ČEZ Inven Capital poprvé nakupoval na tuzemském trhu start-upů. Spolu s investiční skupinou Enern podnikatele Petra Šmídy vložil souhrnně zhruba 80 milionů korun do internetové platformy Topíte.cz. Zdroj: Topíte.cz

Start-up chce vybrané prostředky použít na expanzi jak doma, tak v zahraničí.
2
Fotogalerie

Investiční fond skupiny ČEZ Inven Capital znovu nakupoval na tuzemském trhu start-upů. Spolu s investiční skupinou Enern podnikatele Petra Šmídy vložil souhrnně zhruba 80 milionů korun do internetové platformy Topíte.cz. Cílem start-upu je zjednodušit objednávání topenářských řemeslníků tak, aby zabralo co nejméně času a připomínalo například objednávku jídla na internetu.

Start-up chce vybrané prostředky použít na expanzi jak doma, tak v zahraničí. „Z pohledu počtu zaměstnanců jsme už největší topenářskou firmou v Česku. Čím dál víc proto koukáme i za hranice a už zkraje příštího roku chceme vstoupit na polský trh,“ uvedl spoluzakladatel firmy Daniel Helcl s tím, že společnost se zároveň chystá rozšířit svou nabídku služeb o instalaci solárních panelů. Letos firma podle něj utrží vyšší desítky milionů.

Podle investorů je výhodou Topíte.cz hlavně skutečnost, že ji lze bez větších změn rozšířit do více zemí. „Topíte.cz nezůstane jen na tuzemském trhu, chce expandovat i v rámci středoevropského regionu,“ uvedl k investici Ivo Němejc, investiční ředitel Inven Capital, která získá podíl zhruba 23 procent.

Největším investorem zůstává skupina Enern s podílem zhruba 35 procent, která do firmy vstoupila už loni. „S týmem Topíte.cz nás spojuje vidina topenářské práce bez nutnosti neustálého nahánění dodavatelů a nepříjemných překvapení. V digitalizaci řemeslných profesí vidíme velký potenciál, ze kterého těží nejen sami řemeslníci, ale i jejich zákazníci,” říká k investici Tomáš Obrtáč, investiční partner skupiny Enern. 

Zakladatelé Topíte.cz Helcl, Jiří Švéda a Karel Náprstek nyní kontrolují už jen zhruba 27 procent akcií. Třetím větším investorem je skupina Presto Ventures bývalého spolumajitele plzeňské Škody Transportation Tomáše Krska. Ta drží zhruba osminový podíl.

Inven Capital z drtivé většiny investuje v zahraničí. Loni v létě ale poprvé investoval i doma, když získal minoritní podíl ve startupu Neuron soundware. Ten s pomocí neuronových sítí učí počítače bezchybně rozeznávat zvuky blížících se poruch strojů ještě předtím, než dojde k selhání. Dokáže tak mimo jiné předejít extrémně drahým výpadkům ve výrobě a optimalizovat servisní údržbu.