Dodavatele energií změnilo 670 tisíc lidí, tempo změn zpomaluje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Dodavatele plynu a elektřiny změnilo od ledna do října přes 670 tisíc odběratelů, což představuje jen minimální rozdíl proti stejnému období loňského roku. Po velkém množství přechodů k jiným dodavatelům v prvních měsících roku se začalo tempo změn prodejců energií ve druhém pololetí rychle snižovat. Vyplývá to z údajů Operátora trhu s elektřinou.

Dodavatele elektřiny za prvních deset měsíců roku změnilo 381 622 odběratelů, což je o 165 méně než za stejné období loňského roku. V posledních třech měsících zůstává počet změn pod 30 tisíci měsíčně, loni se přitom počet změn pravidelně pohyboval nad touto hranicí.

U dodávek plynu přešlo k jinému prodejci 292 036 odběratelů, což je o 3,8 procenta víc než za prvních deset měsíců roku 2011. I u plynu se ale počet změn rychle snižuje, v září a říjnu vyměnilo dodavatele plynu pokaždé o 10 tisíc lidí méně než ve stejných měsících loňského roku.

Zpomalení odpovídá očekávání analytiků, kteří předpovídali, že se v letošním roce trh s dodávkami energií nasytí. Podle analytika Martina Špačka ze serveru Sfinance.cz se ale projevuje také rostoucí počet vázaných smluv, které fixují ceny na delší období a zákazníkům komplikují přechody k jiným dodavatelům.

Nejvíce změn dodavatelů je hlášeno ze Středočeského, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje. Tyto tři regiony se podílely na celkovém počtu změn v Česku 43 procenty. Špaček to přičítá tomu, že v daných regionech má velký tržní podíl RWE, jejíž služby ale na trhu patří mezi ty dražší.

:

se v posledních letech na úkor dominantních firem jako ČEZ či RWE podařilo získat stovky tisíc klientů. Tržby i zisk jim díky tomu stabilně rostou. Velké firmy se však také naučily v poslední době sílící konkurenci čelit formou různých slev a nových produktů.