Domy ozdobí energetické štítky. Poslanci přehlasovali Klause

nemovitosti, energetické štítky

nemovitosti, energetické štítky Zdroj: profimedia.cz

Označování nemovitostí k prodeji či pronájmu energetickými průkazy i postupné zvyšování nároků na nízkoenergetickou až pasivní výstavbu dostaly napodruhé zelenou. Sněmovna včera přehlasovala veto prezidenta Václava Klause a stvrdila novelu zákona o hospodaření energií. Ta převádí do českého práva evropskou směrnici, podle níž musí členské státy Evropské unie do konce roku 2018 zajistit, aby nové budovy veřejné správy měly téměř nulovou spotřebu energie.

Od konce roku 2020 se tomuto standardu musí podřídit všechny nově postavené nemovitosti. Vyšší nároky vadí například některým developerům bytových projektů.

Povinnost opatřit si energetické průkazy vyvstane postupně také vlastníkům starších nemovitostí při přestavbách, prodeji i pronájmech bytů. Dosud se štítkování týkalo pouze novostaveb. Počínaje rokem 2015 tak výrazně stoupne počet vydávaných průkazů. Asociace energetických auditorů už zaznamenává velký nárůst zájemců o oprávnění tyto průkazy vydávat.

„Teď po schválení zákona se s novými žádostmi o oprávnění roztrhne pytel. Po tomto byznysu touží i lidé, kteří nesplňují základní kvalifikační parametry,“ přiznává předseda asociace Miroslav Mareš. Zatím se oprávnění udělovala jen na základě metodického pokynu. Teprve nyní začíná ministerstvo průmyslu a obchodu připravovat prováděcí vyhlášku, která bude řešit zkoušky auditorů i jejich průběžné vzdělávání. Oprávnění vystavovat energetické štítky má podle Mareše aktuálně 800 auditorů. „Významná bude také role Státní energetické inspekce (SEI),“ připomněl Mareš. Ta se však hodlá i nadále soustředit na kontroly při výstavbě nových budov. „Kontroly u prodejů či pronájmů budeme provádět spíš namátkově,“ uvedl Jan Teicher ze SEI. Zatím nemá představu, řádově kolik kontrol by mohla inspekce v případě prodejů či pronájmů ročně vykonat. „Budeme spolupracovat s realitními kancelářemi. Na základě jejich údajů bychom si dali do plánu určitý počet kontrol,“ řekl Teicher.