Dost bylo záplav. Staropramen stěhuje distribuci z Radotína

Sídlo Staropramenu na pražském Smíchově.

Sídlo Staropramenu na pražském Smíchově. Zdroj: Archiv E15

Dvakrát a dost, řekla si tuzemská pivovarnická dvojka Pivovary Staropramen poté, co její hlavní distribuční sklad v Praze-Radotíně v letech 2002 a 2013 vyplavila voda z rozvodněné Berounky. Po šestnácti letech proto přesune své hlavní distribuční centrum jinam. Ještě před létem totiž zprovozní nový centrální sklad v obci Líbeznice severně od Prahy. Pro firmu to bude z logistického hlediska klíčová událost roku.

Při obou záplavách firma utrpěla škody na výrobcích a obalech. Například v roce 2002 vyplavila tehdejší pětisetletá voda několik tisíc prázdných sudů a zhruba patnáct tisíci palet. Ztracené zásoby navíc tehdy komplikovaly distribuci piva. „Vzhledem k povodním, které nás opakovaně postihly v Radotíně a následným škodám, jsme se zásoby rozhodli přestěhovat do nové lokality,“ řekl serveru E15.cz k připravované změně ředitel logistiky Staropramenu Pavel Sysel.

Novou lokalitu, s průměrnou denní zásobou ve výši zhruba 50 tisíc hektolitrů, smíchovský pivovar vybral ve výběrovém řízení. „Jeho hlavním cílem bylo najít místo, které splní veškeré logistické a kvalitativní potřeby naší firmy a navíc bude samozřejmě mimo záplavovou oblast,“ dodal.

Distribuční centrum Pivovarů Staropramen v RadotíněDistribuční centrum Pivovarů Staropramen v Radotíně | Pivovary StaropramenDistribuční centrum Pivovarů Staropramen v Radotíně

Náklady nebudou nijak horentní

Náklady na samotný přesun nebudou pro pivovar nějak zásadní, protože nepůjde o stěhování zásob z místa na místo. V původním skladu se budou zásoby postupně snižovat na minimum a zároveň bude se bude zaplňovat nový sklad v Líbeznici. Stejně jako v Radotíně bude i v novém sídle distribuce pivovar v nájmu u společnosti Timidus.

Staropramen ale neopustí Radotín zcela. „Ve stávajícím areálu zachováme lokální distribuční centrum, ve kterém bude pouze operativní zásoba, při které dokážeme reagovat na velký příliv vody. Zároveň tam zůstanou naše obchodní týmy i další oddělení, které využívají tamní kanceláře a jsou při povodních mobilní,“ podotkl Sysel.

Radotínské distribuční centrum funguje od roku 1999. Původně jej vlastnil přímo Staropramen, stejně jako dalších dvanáct distribučních center po České republice. Postupně ale všechny prodal a začal tyto služby outsourcingovat.

„Prodejem distribučního centra v Radotíně naše společnost sjednotí systém distribučních center. Je výhodnější odprodej areálu a outsourcing logistických služeb než jeho vlastnictví a provoz,“ řekl deníku E15 na podzim 2012 při prodeji centra v Radotíně mluvčí Pivovarů Staropramen Pavel Barvík.