Dostavba jaderné elektrárny Mochovce se odkládá. Fico zuří

Jaderná elektrárna Mochovce

Jaderná elektrárna Mochovce Zdroj: ctk

Dokončení dvou posledních bloků jaderné elektrárny v Mochovcích se opětovně posouvá. Italský akcionář Slovenských elektrární, skupina Enel, tak odkládá dostavbu už podruhé. Jeho důvody se ale nezměnily. Tvrdí, že za skluz mohou vnější vlivy, jako je aktualizace projektu či zvýšení bezpečnostních standardů. Nejnovější termíny se posouvají o několik měsíců – na začátek roku 2014 v případě třetího bloku a na rok 2015 pro poslední, čtvrtý blok.

Kromě zdržení visí otazník i nad financováním projektu, který by měl podle posledních odhadů stát přibližně tři miliardy eur.
Stát přispívá tím, že se do příštího roku vzdal vyplácení dividend z elektráren.

Podle premiéra Roberta Fica však Enel žádá dodatečné peníze. Italové to však popírají. Celý problém by měl v následujících dnech rozlousknout ministr hospodářství Tomáš Malatinský. Premiérovi a ostatním ministrům má předložit materiál jasně označující příčiny zpoždění. Oba problémy s nejasným termínem spuštění provozu nových bloků a otazníky okolo financování rozhněvaly premiéra tak, že kdyby mohl, Slovenské elektrárne by Italům nejraději sebral. „To je asi nejsprávnější cesta, kterou bychom mohli udělat. Ale jednoduše se to nedá. My dnes snášíme důsledky hloupé privatizace, ať to bylo SPP nebo Slovenské elektrárne,“ podotkl. Podle něj je chybou, že dostavbu řeší právě Enel.

Původní termín přitom hovořil o roku 2012 pro třetí blok a 2013 pro čtvrtý blok. Následně začátkem minulého roku ohlásil první odklad sám šéf italského koncernu. „Jde o několikaměsíční skluz vůči původnímu plánu,“ konstatoval Fulvio Conti v březnu. Tehdy tvrdil, že zdržení je způsobeno stavebními pracemi a zátěžovými testy, které se po celé Evropě dělaly po havárii v japonské Fukušimě. Třetí blok tak měl stát koncem letošního roku a čtvrtý v polovině roku 2014.