Dostavba Temelína: Sobotka nechce ručit za ceny elektřiny

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Vláda nebude chtít poskytovat záruky za výkupní ceny elektřiny v souvislosti s dostavbou Jaderné elektrárny Temelín. Při dnešních interpelacích ve Sněmovně to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš dříve uvedl, že společnost nepodepíše plně účinnou smlouvu o dostavbě Temelína dříve, než bude mít dohodnuté zaručené výkupní ceny elektřiny ze strany státu nebo jiné obchodní schéma.

„Nová vláda není ochotná poskytovat záruky za výkupní ceny elektrické energie, které by v příštích několika desítkách let mohly dramaticky zatížit ať už domácnosti, nebo firmy z pohledu zvýšených odvodů v důsledku nutnosti financovat dostavbu elektrárny Temelín,“ uvedl Sobotka. ČEZ se ke garancím nevyjádřil.

Nový kabinet ještě bude muset posoudit, zda bude mít k dostavbě Temelína stejný přístup jako ta předchozí vláda, s jejímž souhlasem nebo porozuměním zahájil ČEZ výběrové řízení, podotkl premiér. Úvahu kabinetu podle něho ovlivní debaty o klimatickém balíčku v Evropské komisi a aktualizace energetické koncepce Česka. Z té nepochybně potom vyplynou také podmínky pro eventuální dokončení tendru na výstavbu Temelína, dodal. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž sdělil, že jednání o klimaticko energetickém balíčku pokládá firma za podstatné pro následné rozhodování o české energetické koncepci.

Beneš v rozhovoru pro týdeník Ekonom, jenž vyšel začátkem ledna, uvedl, že smlouva s vítězným uchazečem by mohla být podepsána ve druhém čtvrtletí 2015. Letos firma počítá s jednáními s uchazeči. „Je to tak, že si nedokážu představit, že bychom podepsali plně účinnou smlouvu o dostavbě Temelína dříve, než budeme mít zajištěný contract for difference nebo jiné obchodní schéma,“ uvedl Beneš.

Schéma contract for difference by firmě ČEZ zajistilo na určitou dobu provozu nových bloků Temelína pevné výkupní ceny. Pokud by tržní cena byla nižší, ČEZ by dostával doplatek od státu. V opačném případě by energetická společnost rozdíl mezi tržní a sjednanou cenou do státního rozpočtu odváděla. V prosinci Beneš naznačil, že požadovaná cena může být na úrovni okolo sta eur za megawatthodinu. „Když se podíváte na situaci v Německu, samotná silová elektřina stojí 38 eur a podpora obnovitelných zdrojů dalších 62 eur. Cena 100 eur tedy není mimo realitu,“ uvedl tehdy.

Uchazeči v tendru na výstavbu třetího a čtvrtého bloku elektrárny Temelín zůstaly americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200. Do tendru se přihlásila také francouzská firma Areva, ČEZ ji ale předloni v říjnu z tendru vyřadil s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce. Podrobnosti nezveřejnil. Loni v říjnu Krajský soud v Brně na návrh Arevy vydal předběžné opatření, podle nějž ČEZ s případným vítězem tendru nemůže uzavřít smlouvu. Vyřazení Arevy a okolnosti tendru prošetřuje Evropská komise.